Onlangs geleverd: 2 stuks enkelligger bovenloopkranen met een werklast van 5.000 kilo en een overspanning van 27 meter. Deze kranen zijn geschikt voor intensief gebruik en voorzien van STAHL kraancomponenten met een ISO-classificatie M6. De keuze was hier duidelijk niet voor de goedkoopste uitvoering. Deze fout wordt nog steeds maar al te vaak gemaakt. Gekozen is voor een robuuste uitvoering met een STAHL staaldraadtakel en -aandrijvingen in de ISO M6-klasse, geschikt voor zwaar werk.

Intensiteit van kraangebruik

Door te kijken naar het gebruik en de intensiteit van het kraangebruik, was ons advies om de kraan uit te rusten met kraancomponenten die geschikt zijn voor intensief gebruik, ISO-klasse M6, zodat de kraan naar verwachting lang meegaat tegen relatief lage jaarlijkse onderhoudskosten.

Was er In deze situatie gekozen voor een “goedkopere” versie van de kraan – bijvoorbeeld ISO-klasse M4 -dan zijn de kosten van de aankoop natuurlijk lager. Alleen de kosten voor jaarlijks onderhoud en de vervanging van sneller slijtende onderdelen zijn al aanzienlijk hoger. Ook zal de kraan veel minder lang mee gaan.

Goedkoopst op termijn

Een goed ontworpen kraan die geschikt is voor de toepassing kan tot 25 jaar of langer meegaan. Een ontwerp dat te licht is voor de toepassing is vaak snel aan vervangng toe en moet bijvoorbeeld al na 10 jaar of minder  worden vervangen.