In een serie van interviews laten wij enkele experts uit ons bedrijf aan het woord over het werken bij CraneSolutions. Onze werknemers blikken terug op mooie prestaties en bijzondere momenten.

45-jarig dienstverband

We trappen het spits af met Rinus Willems. Afgelopen zomer vierden wij zijn 45-jarig dienstverband wat in deze tijd een unicum is. Hoewel Rinus de AOW-gerechtigde leeftijd al even gepasseerd is, denkt hij er nog niet over om te stoppen. Hij werkt nog drie dagen per week en we kunnen hem en zijn vakkennis nog niet missen. 

Loopbaan van Rinus

Als ik Rinus vraag welke opleiding hij heeft gevolgd en hoe het allemaal begonnen is, volgt er een indrukwekkende rij bedrijfsnamen. Rinus is na zijn opleiding “eerste klas olieman” bij de marine in dienst gekomen bij Hessema in Noordwijk als monteur in de buitendienst. Zijn vader was in die tijd chef werkplaats en het bedrijf was eigendom van Goof Jans. In de tussentijd verhuisde het bedrijf naar het veilingterrein in Katwijk aan den Rijn en kreeg het de naam Kraan Service. Hier groeide het bedrijf “uit zijn jasje” en vertrok naar een groter pand aan de Steenbakkerstraat in ’t Heen. De meest recente verhuizing stamt uit 1994 en was naar de huidige locatie aan de Nijverheidstraat. 

Eenmaal gevestigd in de Nijverheidstraat maakt Rinus de overstap naar de binnendienst en wordt coördinator van de werkplaats. De bedrijfsnaam veranderde naar CraneSolutions en onder zijn leiding zijn er heel wat kranen gebouwd en daarmee de revue gepasseerd. Inmiddels worden er in de werkplaats in Katwijk geen kraanliggers meer zelf gebouwd en is de functie van Rinus veranderd in Productiebegeleider. Het lassen en assembleren van kranen zijn nu de belangrijkste werkzaamheden.     

Gigantische kraan

De eerste grote opdracht waar Rinus zijn carrière mee begon, was het plaatsen van kranen in een boorschip van Werf Gusto. Het bijzondere aan deze klus was dat de kranen door een luik van het schip gemanoeuvreerd moesten worden. De opdracht die Rinus het meeste is bijgebleven na al die jaren, was het plaatsen van een kraan in de “Fokker 100 hal”: een gigantische kraan met een  overspanning van 39,9 meter en een ruimte tussen de liggers van 22 meter. Het was eerst al een uitdaging om de kraan uit de werkplaats aan de Steenbakkerstraat te krijgen, laat staan om de kraan op locatie heelhuids boven te krijgen. Een van de andere vele projecten waar Rinus aan meewerkte, was een kraan voor een autofabrikant, die zo groot was dat je door de kokers heen kon lopen. 

Zonder koffie geen brandstof

Rinus begint de dag het liefst met een bak koffie, want “zonder koffie geen brandstof”. Hoewel Rinus een man is van weinig woorden, start hij de dag toch graag met een praatje met collega’s. Zijn werk is zijn hobby en volgens hem kan dit niet anders als je bedenkt dat hij ook na zijn pensionering nog doorwerkt. In zijn vrije tijd pakt Rinus graag een terrasje, gaat hij zo vaak als mogelijk op vakantie naar Turkije en klust wat in huis. 

Collegialiteit

Als een van de kenmerken voor het werken bij CraneSolutions noemt hij de collegialiteit. Zijn advies aan zijn toekomstige plaatsvervanger is: “Blijf vooral jezelf en maak het de klant naar hun zin”. Wees daarbij niet bang om je mouwen op te stropen en je handen vuil te maken. 

Aan het einde van het gesprek vraag ik Rinus om de volgende zin af te maken: Ik ben pas tevreden… “… als het past”! Wat mij betreft de perfecte zin om dit interview mee af te sluiten. Lijkt het jou na het lezen van dit artikel leuk om het vak te leren onder de bezielende leiding van Rinus en in de toekomst het stokje van hem over te nemen? Check dan onze vacatures!