Kolomzwenkkranen, botenliften en hijs installaties zijn essentiële apparatuur in jachthavens voor het in het water hijsen van boten en jachten nadat deze uit de winterstalling komen in het voorjaar en het weer uit het water halen in de herfst, maar ook voor tussentijds bij bijvoorbeeld motorpech of lekkage van een boot of jacht. Belangrijk hierbij is de gebruiksvriendelijkheid voor de havenmeester maar ook voor de booteigenaar of passant die toestemming heeft om de hijsinstallatie te gebruiken. Onderhoud van deze hijs installaties in jachthavens is belangrijk voor de goede werking en veiligheid:

  • Periodieke inspecties van alle onderdelen van de kolomzwenkkranen en hijs installaties zijn cruciaal om mogelijke slijtage, corrosie, scheuren of andere tekortkomingen tijdig te identificeren, dit omvat inspecties van hijskabels, haken, katrollen, lagers, remmen, elektrische bedrading en bedieningselementen.
  • Het regelmatig smeren van bewegende onderdelen is van vitaal belang om wrijving te verminderen en de levensduur van de apparatuur te verlengen. Dit omvat het smeren van lagers, tandwielen, katrollen, assen en andere bewegende delen.
  • Het regelmatig inspecteren en onderhouden van elektrische systemen moet ook regelmatig gebeuren. Dit omvat controles op bekabeling, schakelaars, relais, motoren en andere elektrische componenten om storingen te voorkomen.
  • Het is ook essentieel om de veiligheidsvoorzieningen van de kolomzwenkkranen en hijsinstallaties regelmatig te controleren om ervoor te zorgen dat ze correct functioneren. Met name omdat de hijsinstallaties ook vaak gebruik worden door booteigenaren, die niet altijd op de hoogte zijn van de mogelijke gevaren. Dit omvat controles op overlastbeveiliging, noodstopschakelaars, eindschakelaars en andere veiligheidssystemen om ongevallen te voorkomen.

Training van personeel en gebruikers

Het personeel, booteigenaren en/of passanten dat gebruik maakt van de kolomzwenkkranen of hijsinstallaties moeten goed worden geïnstrueerd in veilige werkprocedures en het herkennen van potentiële problemen. Door deze maatregelen te implementeren, kunnen jachthavens de betrouwbaarheid, veiligheid en efficiëntie van hun kolomzwenkkranen en hijsinstallaties verbeteren, waardoor ze kunnen voldoen aan de behoeften van hun klanten.