CraneSolutions heeft onlangs weer een mooie kolomzwenkkraan mogen leveren. Deze is geplaatst direct langs de waterkant van de Oude Rijn, dus wellicht dat u hem al hebt zien staan tijdens een boot- of fietstochtje.
Hijsvermogen kolomzwenkkraan
Deze kolomzwenkkraan heeft een hijsvermogen van 3.200 kg, een uitlading van 4.000 mm en een totale hoogte van 6.000mm. De kraan is voorzien van een STAHL elektrische kettingtakel en van een door de klant uitgekozen mooie mosgroene kleur.
Bescherming tegen de elementen
Aangezien de kolomzwenkkraan in de buitenlucht staat, was het vooraf belangrijk om na te denken over bescherming tegen de Hollandse weersomstandigheden, zoals:
- Een hoogwaardige conservering voor de kraan en het takel.
- Een regendak voor het geval deze niet gebruikt wordt.
- Een blokkeerinrichting / stormbeveiliging voor het vergrendelen van de zwenkarm.
- Een roestvrij stalen kraanschakelkast.
- Roestvrij stalen C-rail en kabelwagens voor de stroomverzorging naar het takel.
- UV bestendige bekabeling.
Deze beschermende maatregelen verlengen de levensduur van de kraan en zorgen ervoor dat de kraan er over een paar jaren nog netjes uitziet. Daarnaast blijft jaarlijks deskundig onderhoud belangrijk.
Radiografische bediening
Voor de bediening van de kraan is gekozen voor een radiografische besturing. Wel zo veilig, omdat de bediener van de kraan dan op veilige afstand kan blijven staan tijdens de hijswerkzaamheden. Ook zorgt dit ervoor dat onbevoegden de kolomzwenkkraan niet kunnen bedienen.
Bij bediening aan een vast kabel is het risico aanwezig dat mensen allerlei capriolen uithalen. Ongevallen beperken zich helaas niet tot alleen een nat pak, dus met een radiografische besturing nemen we dat risico weg.
Montage kolomzwenkkraan
De montage op locatie bij de klant was best een uitdaging. De kolomzwenkkraan moest namelijk in delen over een bedrijfspand gehesen worden, maar met hulp van Fa. E. Rademakers & Zn was deze klus snel geklaard. De betonnen fundatie was netjes verzorgd door een lokale aannemer, dus de kolom van de kraan kon zonder problemen op de van ankers voorziene fundatie geplaatst worden.
Vervolgens werd de – geheel in onze fabriek voorgemonteerde zwenkarm met takel en elektrische installatie – op de kolom geplaatst. Tot slot konden onze monteurs aan de slag met de eindassemblage, het afstellen, het functioneel testen en het beproeven van de kolomzwenkkraan met 4 ton testgewicht. Alles in één dag geregeld.
Een kolomzwenkkraan is in principe overal te plaatsen, zolang er een fundatie is om te voorkomen dat deze onder last omvalt of scheef gaat staan. Doorgaans bestaat deze fundatie uit een blok gestort beton van een meter dik en een belasting afhankelijke lengte en breedte. Ook de bodemgesteldheid kan van invloed zijn, waardoor onderheien in sommige gevallen noodzakelijk is.
De benodigde stortankers en -mal zitten bij onze levering, alleen voor de betonnen fundatie schakelen we de hulp van een lokale aannemer in. Daarnaast willen we ook wijzen op vergunningverlening van de plaatselijke gemeente en mogelijk bezwaar door omwonenden.
Bestaande fundatie
Ook is het mogelijk een nieuwe kolomzwenkkraan te plaatsen op een bestaande fundatie ter vervanging van een oude kraan. De ankers voor de nieuwe kraan kunnen dan in de bestaande fundatie geboord en gelijmd worden. Natuurlijk is het een voordeel als de gegevens van de bestaande fundatie bekend zijn, maar ook als dit niet het geval is, zijn er mogelijkheden.
Neem voor technische advies wat betreft fundatie, werklast, armlengte, zwenkbereik en specifieke uitvoering van de kolomzwenkkraan contact op met de ervaren verkoop buitendienst-medewerkers van CraneSolutions.