Bovenloopkranen en takels in de machinebouw worden doorgaans ontworpen voor intensief gebruik voor licht tot middelzwaar gebruik. Ook het accuraat positioneren is vaak belangrijk. Over het algemeen worden de kranen en takels in de machinebouw gebruikt voor het hijsen van lichte tot gemiddelde lasten in het middensegment van het hijswerk en incidenteel zware lasten. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen voor bovenloopkranen die geschikt zijn voor gebruik in de machinebouw:

Stijve constructie

De kranen moeten worden gebouwd met stijve kraanligger met een kleine doorbuiging zodat nauwkeurig positioneren van een last mogelijk wordt.

Gevarieerde hefcapaciteit

Bovenloopkranen en takels in de machinebouw moeten geschikt zijn om lichte tot incidenteel zware lasten te tillen, zoals machineonderdelen, tandwielkasten, elektromotoren en staalconstructie delen en andere zware onderdelen die worden gebruikt in de machinebouw.

Veiligheidssystemen

Bovenloopkranen en takels in de machinebouw moeten zijn uitgerust met uitgebreide veiligheidssystemen om ongevallen te voorkomen. Dit kan onder meer het gebruik van overlastbeveiliging, noodstopschakelaars, automatische systemen voor het detecteren van obstakels en veiligheidsinstructies voor operators omvatten. Door te investeren in bovenloopkranen die specifiek zijn ontworpen voor nauwkeurig positioneren in de machinebouw, kunnen bedrijven de efficiëntie verbeteren, de levensduur van de kranen verlengen en de veiligheid verhogen. Dit kan worden bereikt door van takels en rijaandrijvingen toe te passen voorzien van frequentie regelaars, zodat de bewegingen van de kraan nauwkeurig gecontroleerd kunnen worden.