INDEVA staat voor: INtelligent DEVices for hAndling. De INDEVA liftronic manipulator vertegenwoordigt de evolutie van traditionele industriële manipulatoren en behoren tot de innovatieve productfamilie van handmatige hulpmiddelen voor het hanteren van lasten, bekend als Intelligent Assist Devices of IADS. Niet voor niets maakt CraneSolutions gebruik van deze nieuwe generatie geavanceerde industriële manipulatoren met elektronische besturing.

De kracht van robot en mens

Een INDEVA liftronic manipulator heeft als doel de typische menselijke fysieke beperkingen te overwinnen. Denk hierbij aan kracht, belastbaarheid en grijpkracht. Met een INDEVA manipulator worden de menselijke voordelen, zoals flexibele intelligentie en aanpassingsvermogen op onvoorziene situaties gecombineerd met de voordelen van een robot. Vooral in een omgeving waar seriematige producten of machines vervaardigd worden, geeft een INDEVA manipulator veel voordelen. Bijvoorbeeld een hogere productiviteit, hoger rendement en een kwaliteitsverbetering in het handelen van de producten. Maar ook het welzijn van de werknemer is een belangrijk voordeel, vooral door het ontlasten van de werknemer geeft dit minder fysieke klachten en daardoor minder ziekteverzuim, maar ook ergonomie en veiligheid zijn hierbij erg belangrijk.

Inzet van INDEVA liftronic manipulator

Een INDEVA liftronic manipulator wordt veelal ingezet bij het assembleren van machines, in productielijnen voor belading en het lossen van goederen, het beladen van machines en het logistiek verpakken van goederen.

Ten opzichte van een standaard takel – aan bijvoorbeeld een kolomzwenkkraan – werkt een INDEVA manipulator een stuk sneller en nauwkeuriger. Ook is een INDEVA manipulator doorgaans uitgevoerd met een eenhandsbediening. 

Een zwenkarm van een INDEVA kolommanipulator is ook standaard uitgevoerd met een scharnier. Dit beweegt een stuk lichter en geeft een groter bereik ten opzichte van een standaard kolomzwenkkraan.

Voordelen van INDEVA liftronic manipulator

De verdere typische voordelen van een INDEVA liftronic manipulator zijn:

  • Automatisch balanceren. Mogelijkheid van het behandelen van diverse gewichten zonder hat aanpassen van de instellingen van de manipulator.
  • Kabel manipulator. Licht te bewegen, weinig kracht nodig om te bewegen, te accelereren en te stoppen, eenvoudig te gebruiken als nauwkeurig positioneren gevraagd wordt.
  • Gevoelig handvat. Snelle reactie op de bediener, elimineert de noodzaak om kracht uit te oefenen voor accelaratie en afremmen lang de verticale as en faciliteert nauwkeurig positioneren van het hulpgereedschap en het product.
  • Veiligheid. Standaard is het hoogste veiligheidsniveau voorzien, in het geval van uitval van de voeding zal een mechanische rem het vallen van de last voorkomen. In het geval de bediener de loslaat knop activeert terwijl de last zich niet in de loslaat positie bevindt, zal de last langzaam naar beneden zakken totdat de loslaat positie is bereikt. In het geval dat de last verloren is, zal het automatisch balanceersysteem voorkomen dat de manipulator omhoog schiet.
  • Diagnose. Uitgebreide range van diagnostische functies en foutmeldingen op het uitleesscherm, zodat meteen de oorzaak van de storing te achterhalen is 

Verschillende uitvoeringen

De INDEVA manipulator is in verschillende uitvoeringen leverbaar: van een simpele lasthaak tot aan complexe hijshulpstukken die klantspecifiek gebouwd worden voor het behandelen van een bepaald product. Ook bij toepassingen waar een vaste arm benodigd is om bijvoorbeeld een product in een machine te beladen, zijn er diverse oplossingen mogelijk. Voor inspiratie en ideeën is zeker een bezoek aan de website van INDEVA aan te bevelen.

Een INDEVA manipulator is een klant- en productspecifieke hijsoplossing. Een bezoek op locatie door één van onze specialisten om de situatie op te nemen, is daarbij zeker aan te bevelen. Neem gerust contact op voor een afspraak.