Kranen en hijsinstallaties spelen een cruciale rol in de offshore-industrie. Ze worden gebruikt voor het heffen, verplaatsen en installeren van zware lasten zoals boorapparatuur, modules van platformen, en andere grote componenten.

Deze kranen zijn speciaal ontworpen om zware lasten aan boord van schepen en platformen te verplaatsen. Ze moeten bestand zijn tegen zware weersomstandigheden en dynamische belastingen door golfbewegingen.

Kranen worden ook toegepast voor onderhoud en installatie werkzaamheden.

Bij een boven- of onderhangkraan in het ruim schepen worden de kraan en katbewegingen voorzien van tandheugelaandrijvingen. Hierdoor voorkomen we dat de kraan of takel ongewenst over de kraanbaan gaat glijden. Voor een kraan in een vast platform zijn tandheugelaandrijvingen niet nodig.

Het kiezen van de juiste conservering en materialen is erg belangrijk in de offshore en visserij vanwege de vaak extreme weersomstandigheden, hoge zoutbelasting en vochtigheid.

Belangrijke overwegingen

  • Veiligheid: Offshore hijsoperaties brengen aanzienlijke risico's met zich mee, dus veiligheid is een topprioriteit. Dit omvat strikte naleving van veiligheidsprotocollen, regelmatige inspecties en onderhoud van hijsapparatuur, en training van personeel.
  • Certificering en Regelgeving: Kranen en hijsinstallaties moeten naast de strenge industrienormen en regelgeving vaak ook voldoen aan certificering door internationale maritieme organisaties, zoals DNV en andere nationale en internationale instanties.

Bovenloopkranen en takels in de visserij en offshore moeten zijn uitgerust met uitgebreide veiligheidssystemen om ongevallen te voorkomen. Dit kan onder meer het gebruik van overlastbeveiliging, noodstopschakelaars, automatische systemen voor het detecteren van obstakels en veiligheidsinstructies voor operators omvatten.

Kranen en hijsinstallaties zijn onmisbaar in de offshore-industrie, waar ze essentiële ondersteuning bieden voor installatie, onderhoud, en operaties op zee. De complexe en uitdagende aard van deze omgeving vereist gespecialiseerde apparatuur en grondige veiligheidsmaatregelen om succesvolle en veilige operaties te garanderen.