In 2015 kregen we de vraag van Parlevliet & van der Plas of wij de losplaten te keuren. Deze losplaten worden gebruikt voor het verplaatsen en lossen van kratten met vis. Per schip zijn er gemiddeld 6 losplaten en de grootste visverwerker van West-Europa heeft nogal wat schepen varen.

Wat is een losplaat?

In eerste instantie was niet helemaal duidelijk wat er werd bedoeld met een losplaat. Tijdens een afspraak op locatie bekeken we de losplaten om een voorstel te doen. Tijdens het bezoek kwamen we tot de conclusie dat het niet eenvoudig was deze losplaten te keuren en te certificeren. Er waren geen gegevens van het gebruikte materiaal voorhanden, de platen zaten stijf onder het roest en de houten vlonder aan de bovenzijde waren deels weggerot. Op dat moment hebben we besloten om de losplaten te vervangen voor een nieuw verbeterd exemplaar. Het frame hebben we berekend volgens de NEN EN 13155-norm, welke geschikt moest zijn voor een WLL van 3.000 kg.

Verbeteringen

De afmetingen van het frame zijn 2.300 mm x 1.300 mm x 120 mm. Het frame zou worden gestraald en geconserveerd met daarin een houten vlonder gemonteerd.

Onze staalbouwer kwam met nog 2 goede verbeteringen:

Verbetering 1: Het leveren van de hijsframes in een thermisch verzinkte uitvoering

Thermisch verzinken is bedoeld om staal of ijzer te beschermen tegen corrosie. Wordt deze laag doorbroken, dan treedt het zink op als offeranode, zodat het ijzer door het zink beschermd wordt. Tijdens het verzinkproces wordt ervoor gezorgd dat er een legering ontstaat tussen staal en zink met daaromheen vaak nog een laagje puur zink.

Verbetering 2: Het vervangen van de houten vlonder

Het vervangen van de houten vlonder – wat in het stalen frame ligt – door een vlonder van composiet met aan de bovenzijde een antislip laag, zodat de kratten met vis nog steviger blijven staan tijdens het verplaatsen.

Aan weerszijde van het frame wordt een net gemonteerd, met verbindingsschalmen vastgezet aan het frame. De netten zijn speciaal ontworpen door de nettenleverancier van P&P. Door gebruik te maken van verbindingsschalmen kunnen de netten eenvoudig worden gewisseld, bijvoorbeeld bij ontstaan van schade, door simpelweg de pen eruit te tikken.

De netten worden geleverd met een eigen certificaat en samen met het frame worden ze als één geheel gecertificeerd. 

Jaarlijkse inspectie

Inmiddels hebben we sinds 2015 zo’n 66 van deze losplaten geleverd. De losplaten worden jaarlijks in eigen beheer geïnspecteerd en één keer per 5 jaar worden de platen inclusief de netten in zijn geheel opnieuw gekeurd. 

Heeft u ook een speciaal hijsmiddel of bent u opzoek naar een speciale hijsoplossing? Neem gerust contact met ons op via e-mail info@cranesolutions.nl of bel 071-4092530. Dan kijken we samen naar de juiste hijsoplossing.

Neem contact op met Jeroen Daalder