Precies 25 jaar geleden zijn de eerste contacten gelegd met de IJslandse firma Guðmundur Arason EHF. Intern beter bekend als ‘Arason’, aangezien dat wat prettiger valt uit te spreken. Arason is de grootste importeur van ijzer en staalproducten op IJsland. Van profielstaal tot plaatmateriaal en voorziet tevens diverse bouwbedrijven op IJsland van complete staalconstructies voor bedrijfsgebouwen. Daar hoort dan ook vaak een bovenloopkraan bij.

Bijzondere start

De start van onze samenwerking met Arason in 1997 (toen nog onder de naam van Kraanservice Katwijk) verliep niet geheel vlekkeloos. Onze allereerste kraan voor IJsland was een stevige dubbelligger bovenloopkraan met een werklast van 10 ton en een overspanning van 18 meter. Bij het laden van het schip in de haven van Rotterdam viel de bovenloopkraan uit de torenkraan. De schade aan de kraan was enorm en de kraan werd 100% total loss verklaard. 

Meteen na dit incident zijn we gestart met de productie van een geheel nieuwe kraan, zonder te wachten op de uitslag van een schade expert of verzekeraar. Wij vinden het namelijk normaal om eerst het probleem voor de klant op te lossen en dan pas het “papierwerk”. Dus eigenlijk was de eerste bovenloopkraan voor IJsland eigenlijk de tweede.

Waterkracht- en geothermische energiecentrales

In de 25 jaar daarna hebben we hele mooi projecten met elkaar kunnen doen voor waterkracht- en geothermische energiecentrales op IJsland, maar ook de standaard bovenloopkranen voor diverse bedrijven op IJsland. In totaal zijn bijna 70 kranen geleverd via Arason aan diverse locaties op IJsland.

Af en toe ging er ook wel eens wat mis of was er wat misverstand in de communicatie, want cultuurverschil is er zeker tussen een IJslander en een Nederlander. Dankzij de bemiddeling van onze contactpersoon Kári Geirlaugsson van Guðmundur Arason EHF zijn we er altijd weer uitgekomen met elkaar.

De meest prestigieuze projecten

  • Zware dubbelligger bovenloopkranen voor waterkrachtcentrales. Deze worden gebruikt voor het uithijsen van de turbine met werklasten van 80 t/m 160 ton per kraan en in tandem gebruikt tot wel 320 ton. 
  • Projecten voor de geothermische energiecentrales met vrijkomende koper-aantastende H2S-gassen (de welbekende rotte eieren-lucht).

Muggen 🦟

Niet alleen de productie van deze kranen was een uitdaging, maar zeker ook de montagelocatie op de meest afgelegen locaties op IJsland onder zware omstandigheden. In bepaalde tijden van het jaar werden we op de dag ook geterroriseerd door zwermen muggen.

Maar ook  technisch hoogstaande projecten zoals de vorkliftkranen aan boord van vissersschepen voor het liften van volle bakken met vers gevangen vis hebben wij met succes mogen leveren en monteren.

Heeft u ook een internationaal project en zoekt u een partner voor het leveren én monteren van bovenloopkranen op locatie aldaar? Aarzel dan niet om contact op ons op te nemen.