Het is winter, de temperaturen dalen en velen zetten de kachel een paar graden hoger. Aardgas is nog steeds de voornaamste energiebron voor het verwarmen van onze woning en kantoorruimte. Door alle publiciteit is er ook veel aandacht voor alternatieven, waarvan LNG (Liquid Natural Gas) er één is. LNG wordt getransporteerd en opgeslagen in grote tanks, waar bij de overslag de kans op explosiegevaar toeneemt. Hier komt een van onze specialiteiten om de hoek kijken.

Welke ATEX-zone classificaties zijn er?

Hoe dichter bij de bron, des te groter wordt het risico van een explosie. Deze risico’s zijn ingedeeld in ATEX-zones. De zoneclassificaties zijn:

  • Zone 0. Constant en langdurig een explosief gasmengsel aanwezig is.
  • Zone 1. Af en toe een explosief gasmengsel aanwezig kan zijn.
  • Zone 2. Hoogst zelden is hier een explosief gasmengsel aanwezig.

Voorkom een explosie

Om een explosie te voorkomen, zijn er drie maatregelen:

  • 1. Het vermijden van explosieve atmosfeer.
  • 2. Het vermijden van ontsteking van explosieve atmosfeer.
  • 3. De gevolgen van een explosie beperken tot een veilig niveau. Denk hierbij aan constructieve eisen van elektrische componenten, zoals: hijswerktuigen, schakelaars, verlichting, etc. Stahl heeft speciaal voor het wisselen van pompen een serie LNG hoist ontwikkeld, ingedeeld in verschillende beveiligingsniveaus:

Verzorgen van trainingen

CraneSolutions is voor de Benelux de partner van Stahl CraneSystems voor advies en montage van hijsoplossingen in een explosieve omgeving. Wij verzorgen bij onze klanten en EKH-leden trainingen op gebied van explosiegevaar en de mogelijke oplossingen.

Opgeleid en gecertificeerd

Onze servicetechnici zijn door Stahl opgeleid en gecertificeerd. Om de drie jaar worden ze opnieuw getraind om kennis en kunde te behouden. Niet alleen de producten van Stahl staan op grote maar ook onze medewerkers die onze klanten in binnen- en buitenland ontzorgen.

Het bieden van explosieveilige hijsoplossingen is een vak apart. Een kunst die CraneSolutions verstaat met onze jarenlange kennis en ervaring. We maken daarbij gebruik van de compontenten van Stahl CraneSystems. Kwaliteit en veiligheid staan voorop en we willen hier graag met bedrijven in contact komen, die op zoek zijn naar explosieveilige hijsoplossingen. 

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem contact op met Ed Demmenie