Voor de petrochemie en andere industrie met ATEX-zones (explosieve gassen en stoffen) kan Cranesolutions geschikte explosieveilige kolomzwenkkranen leveren en monteren. CraneSolutions maakt hierbij gebruik van het uitgebreide ATEX-programma van STAHL cranesystems en het hoogwaardige programma aan kolomzwenkkranen van VETTER cranes. We zijn in staat om complete ATEX kolomzwenkkranen voor meeste ATEX-omgevingen te leveren en bedrijfsklaar op te leveren.

Elk detail telt

Maar zo makkelijk is het natuurlijk ook weer niet. In een ATEX explosiegevaarlijke omgeving gaat het om de kleinste details. Van het kiezen van de juiste materialen tot aan de aarding van de kraan. Een vergissing, een ondeskundige inschatting of een incorrecte montage kan een desastreuze ontploffing tot gevolg hebben.

Wil je jouw bedrijf een ATEX kolomzwenkkraan (of een andere ATEX-hijsoplossing), dan is de eerste stap om duidelijk te hebben wat de zone classificatie is. Is die niet bekend, dan moet een externe ATEX deskundige partij worden ingeschakeld. Dit kunnen wij niet voor je bepalen. Als eigenaar, manager, hoofd technische dienst of kwaliteitsmanager ben je namelijk verantwoordelijk om in kaart te laten brengen (op basis van een explosieveiligheidsdocument (EVD) conform ATEX 153 richtlijn), waar de apparatuur aan moet voldoen. Ook bij twijfel is het verstandig een onafhankelijke ATEX-deskundige hiernaar te laten kijken. 

Explosieve gasmengsels

Bij explosieve gasmengsels is het ook belangrijk om vast te stellen welke gassen er aanwezig zijn in verband met de het kiezen van de juiste afdichting voor de behuizing en de onstekingstemperatuur van het explosieve gasmengsel. Dit dient natuurlijk bij een aanvraag aan ons bekend te zijn. 

Welke ATEX zone classificaties zijn er?

Is de zone classificatie vastgelegd of reeds bekend dan kun je de volgende stap nemen en de ATEX kolomzwenkkraan bij ons aanvragen. De zone classificaties zijn: 

  • Niet gevaarlijk. Hier kunnen wij dan een standaard kolom zwenkkraan plaatsen.
  • Zone 0. Constant en langdurig een explosief gasmengsel aanwezig is.
  • Zone 1. Af en toe een explosief gasmengsel aanwezig kan zijn.
  • Zone 2. Hoogst zelden is hier een explosief gasmengsel aanwezig.
  • Zone 20. Constant en langdurig een explosief stofmengsel aanwezig.
  • Zone 21. Af en toe een explosief stofmengsel aanwezig kan zijn.
  • Zone 22. Hoogst zelden is hier een explosief stofmengsel aanwezig.

Voor de ATEX zones 1, 2, 21 en 22 kunnen wij een geschikte ATEX kolomzwenkkraan aanbieden met een werklast vanaf 125 kg tot 20.000kg, een uitlading tot 12 meter en voorzien van handmatig of elektrisch zwenken. 

Door de jaren heen hebben wij al heel wat mooie ATEX kolomzwenkkranen mogen leveren en we kunnen met trots zeggen dat dit een van onze specialiteiten is geworden. Heb je een aanvraag of is een bezoek op locatie gewenst, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem contact op met Marco Lindhout