CraneSolutions heeft een jarenlange ervaring in het importeren en werken met de producten van Stahl CraneSystems, service en onderhoud in ATEX omgevingen. Ook beschikken wij over ATEX getrainde servicemonteurs. Voor al de “standaard” werkzaamheden als keuren, inspecteren, onderhouden en storingen op uw hijs- en hefmiddelen in ATEX gebied kunt u bij ons terecht. Maar als het echt speciaal wordt, weten ook zelfs bedrijven buiten Nederland ons te vinden.

Veilig werken in een ATEX omgeving

ATEX staat voor de Franse benaming ATmosphères EXplosibles en wordt als synoniem gebruikt voor Europese richtlijnen op het gebied van explosiegevaar onder atmosferische omstandigheden. Een explosie kan alleen plaatsvinden als drie factoren samenkomen:

  1. een brandbare stof (in de juiste verdeling en concentratie),
  2. zuurstof (in de lucht) en
  3. een ontstekingsbron (bijvoorbeeld een elektrische vonk).

Wanneer er gewerkt wordt in een explosieve atmosfeer, dan is veiligheid ontzettend belangrijk. Explosies veroorzaken (zware) verwondingen, grote materiële schade en/of zelfs dodelijk letsel. Het is daarom belangrijk om een ​​ontsteking te vermijden of om de gevolgen van een explosie in veilige mate te minimaliseren.

Oplossingen van Stahl CraneSystems

Alleen explosieveilige apparatuur mag worden gebruikt in gebieden waar – ondanks alle maatregelen om deze te vermijden – explosieve atmosferen kunnen voor komen. Welke ontstekingsbeschermingsklasse de fabrikant hanteert, is afhankelijk van het type en de functie van de apparatuur. Stahl CraneSystems is al meer dan 140 jaar een begrip en is wereldleider op het gebied van explosieveilige hijstechniek en een van de duurzaamste en veiligste oplossingen. Ze bieden één van de breedste en meest complete product portfolio’s voor takels en hijskraan-componenten. Zo is CraneSolutions onder andere in staat om maatwerk ATEX kolomzwenkkranen te leveren.

Keuring ATEX kranen

Op de EKH keuring van ATEX Kranen zijn er dan ook extra aandachtspunten ten opzichte van een normale kraan:

  • Voldoet de ATEX kraan aan de geldende normen en regels, zoals de NEN 60079 en de Europese richtlijn 1999/92/EG (ook wel bekend als ATEX 153)?
  • Zijn alle ATEX-certificaten aanwezig?
  • Hebben de componenten de juiste classificering ten op zichtte van de verschillende ATEX zoneringen?
  • Wordt de kraan ook op de juiste manier gebruikt en zonodig advies hierover geven aan de gebruikers?
  • Klopt de rijsnelheid en baanlengte in verband met de trekontlasting kabelwagen?

Onderhoud ATEX kranen

Ook bij het onderhoud van ATEX kranen zijn er aanvullende aandachtspunten. Zo schrijft Stahl voor om alle EX-kasten om de 3 jaar te openen, schoon te maken en nieuw in te vetten. Dit om te controleren dat er geen corrosie op de pasvlakken van de kast zit en deze nog aan de norm voldoet. Ook is het beter voor de levensduur van de schakelkast. Bij alle elektrische componenten mag de leidingweerstand (potentiaalvereffening) nooit hoger dan 1 ohm zijn en minimaal 10 mm. zijn. Dit is in verband met zekeringen, die wettelijk verplicht binnen 0,2 seconden moeten afschakelen bij een kortsluiting.

ATEX specialist

Service en onderhoud van ATEX kranen is niet iets wat je bij iedereen weg moet zetten. Zoek een specialist in dit vakgebied. CraneSolutions heeft een bewezen track-record bij veel bedrijven in de petrochemie, verf- en voedselindustrie met ATEX kranen en takels. Ook benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.