In 2014 bouwden we in samenwerking met Oostingh Staalbouw het windmolenpark Westermeerwind op het IJsselmeer 48 Davitkranen en een hoofdplatform. 

Davitkranen

De davitkraan op het hoofdplatform beschikt over een draaikrans, waardoor deze 360° kan draaien met een handslinger. Aan de bovenzijde van de arm van de kraan is een Stahl elektrisch kettingtakel gemonteerd met een WLL (Working Load Limit oftewel: de maximale last) van 650 kilo. Ook is de takel zo gebouwd dat met een eenvoudige handeling de takel is aan te passen van 1-part naar 2-parts. Hierdoor verdubbelt de WLL van 630 kg naar 1.300 kg, maar dit halveert de hijssnelheid van de takel. De kraanarm is verstelbaar in 4 standen. In positie 1 is de hijshoogte het laagst, maar de reikwijdte het grootst. In positie 3 is de hijshoogte het hoogst en reikwijdte het laagst. De vierde positie is voor service en onderhoud. 

Jaarlijks onderhoud windmolenonderhoud met uitdagingen

Ieder voorjaar voert CraneSolutions het jaarlijkse onderhoud en EKH-keuring uit. Twee van onze EKH-keurmeesters volgden voor deze keuring een speciale Off Shore training (Sea Survival). Ze leren hierbij over:

  • De symptomen van verdrinking en onderkoeling.
  • Veilig verplaatsen van vaartuig naar steiger.
  • Overlevingstechnieken op zee.
  • Gebruik van een zwemvest.
  • SAR, GMDSS en EHBO bij man over boord.

Vooraf is in overleg met alle partijen een planning gemaakt en was het doel om per dag 4 davits te keuren en onderhouden. Vanaf Lemmer vertrokken we iedere ochtend met de werktender om 07.00 uur naar het eerste platform. We probeerden rond 19.00 uur weer terug te zijn in Lemmer. De ene dag bij goed weer ging het voorspoedig en de andere dag was het vanwege de weersomstandigheden het mogelijk om slechts 1 of 2 keuringen te doen. 

Keuring van hijsdavit

De keuring van de kraan wordt uitgevoerd volgens de EKH- werkvoorschriften en voor de gehele installatie hebben we een eigen EKH-keuringsrapport ontwikkeld in samenwerking met onze opdrachtgever.

Tijdens de keuring verrichten we een aantal onderhoudswerkzaamheden, zoals:

  • Het doorsmeren van alle op de installatie aanwezige smeerpunten.
  • Het controleren en indien nodig na-stellen van de rem.
  • Controleren en eventueel bijvullen van de olie.

Na het uitvoeren van de keuring plakken we (indien goedgekeurd) de EKH- goedkeuringssticker erop. Wanneer we toch tekortkomingen constateren, die niet direct te verhelpen zijn, vermelden we deze apart in het rapport. Door een risicoklasse te vermelden bij de tekortkoming, is het toch mogelijk om de davit kraan te gebruiken. Vervolgens werken we een voorstel uit voor reparatiewerkzaamheden en die we in overleg met de klant in een later stadium uitvoeren.

Voor CraneSolutions is geen uitdaging te gek. Wij komen graag met u in contact.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem contact op met Jeroen Daalder