Enige tijd geleden hebben we de vraag gekregen van een van onze goede klanten om een van de handbediende wandzwenkkranen te vervangen voor een elektrisch bediende wandzwenkkraan. Het probleem met de bestaande kraan was dat de last vaak heel dicht bij het draaipunt van de kraan zat, waardoor het zwenken van de arm erg zwaar was. De gebruikers van de kraan kregen hier serieus last van. 

Nieuwe wandzwenkkraan met zwenkaandrijving

De nieuwe wandzwenkkraan moest op exact dezelfde plek komen als de bestaande. Daarnaast moesten alle functie van de kraan elektrisch zijn: hijsen, vieren, katrijden en zwenken. De nieuwe wandzwenkkraan met zwenkaandrijving is afkomstig van Vetter Cranes, het elektrisch kettingtakel met elektrische kat is van Stahl type ST2010-8/2 1/1. In onze fabriek in Katwijk hebben we de takel, de besturingskast en radiografische bediening van Jay (Type Beta6 + Elio) gemonteerd op de zwenkarm.

De bestaande kraan was gemonteerd met behulp van speciale consoles. Voor de nieuwe kraan konden we deze niet hergebruiken. Na uitgebreid inmeten op locatie hebben we door de engineers van ID Engineering een nieuwe console laten ontwerpen. Aan de hand van de ontwerpen heeft onze staalbouwer Hoogeveen Staalconstructies de consoles gemaakt, waardoor we de nieuwe kraan aan de bestaande constructie konden monteren.

Voor het verplaatsen van beide zwenkkranen mochten we gelukkig gebruikmaken van de zwaartransport-lorrie van de klant. Deze lorrie is radiografisch bestuurd, waardoor manoeuvreren door de hallen een eenvoudige klus is.

Alternatieven gezocht

De bestaande wandzwenkkraan heeft in het verleden schade opgelopen waardoor de kat steeds terugliep naar het midden van de balk. In eerste instantie is nog geprobeerd om de kraan anders af te stellen, maar helaas zonder het gewenste resultaat. Uiteindelijk is besloten om de kraan te vervangen en de bestaande takel en stroomtoevoer over te zetten. Ook deze wandzwenkkraan was gemonteerd op een speciale console.

Demontage en montage

Voor de demontage van de bestaande kraan en montage van de nieuwe kraan hadden we twee dagen de tijd. De nieuwe kraan moest daarom ook worden voorzien van zijn eigen console. Ook voor het demonteren van de bestaande wandzwenkkraan en monteren van de nieuwe konden we gebruik maken van de aanwezige bovenloopkraan. Na het monteren van de zwenkkraan is de takel van de oude zwenkkraan overgezet, elektrisch aangesloten en de gehele installatie uitgebreid getest en opgeleverd aan de klant.

Ook nieuwsgierig geworden wat CraneSolutions voor jullie bedrijf kan betekenen op het gebied van modernisering en/ of vervanging? Neem dan gerust met ons op.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem contact op met Jeroen Daalder