Onlangs kregen wij van een van onze opdrachtgevers een bijzonder verzoek. We werden gevraagd of we hijsvoorzieningen konden leveren voor het beladen van producten in hun CNC-machine en tevens een voorziening voor het wisselen van het freesbed van dezelfde bewerkingsmachine. De producten hadden een gewicht van circa 20 tot 60 kilo en deze wilde men snel kunnen oppakken en laden in de bewerkingsmachine, terwijl het wisselen van het freesbed met een gewicht van circa 350 kilo langzaam en gecontroleerd moet gebeuren. Een interessante en niet-alledaagse vraag.

Bezoek op locatie

Na een bezoek op locatie ging in eerste instantie onze gedachte uit naar een INDEVA-kolommanipulator voor het beladen van de producten in de CNC-machine en daarnaast een standaard kolomzwenkkraan met een elektrische kettingtakel van STAHL voor het wisselen van het freesbed. Na wat passen en meten op locatie, kwamen we al snel tot de ontdekking dat er veel vloeroppervlak nodig was om dit te realiseren en dat de armlengtes van de zwenkkranen relatief lang zouden worden om alle posities boven de machine te kunnen bereiken met zowel de INDEVA-kolommanipulator als met de standaard kolomzwenkkraan.

Soort hybride kolomzwenkkraan

De oplossing, die wij samen met de klant bedacht hadden, was een soort hybride kolomzwenkkraan, bestaande uit een standaard kolomzwenkkraan met een STAHL elektrische kettingtakel met een werklast van 500 kilo en een aan de kolom aangebouwde INDEVA zelfbalancerende elektronische manipulator met een werklast van 80 kilo. Beiden met een armlengte van 3 meter.

De oplossing

Het beladen van de bewerkingsmachine met de producten kan nu worden gedaan met de snelle INDEVA-manipulator (hefsnelheid tot 36 meter per minuut) uitgevoerd met een één-handbediening, waardoor de bediener ook nog één hand vrij heeft voor het positioneren van het product. 

Voor het periodiek wisselen van het zwaardere freesbed wordt dan gebruikgemaakt van de standaard STAHL-kettingtakel.

Minder vloeroppervlak in beslag

Het voordeel is ook dat de hijsvoorziening maar één kolom heeft, dus dit neemt ook weinig vloeroppervlak in beslag. Onder de kolom is een verloopplaat aangebracht, zodat de kraan gemonteerd kon worden op de bestaande betonnen vloer.

Besparing op productie en ziekteverzuim

Doordat het beladen van de CNC-machine nu uitgevoerd kan worden met de snelle INDEVA-manipulator, levert dit een aanzienlijke besparing op van productietijd. Ook wordt de bediener fysiek ontlast en brengt het daardoor op termijn het ziekteverzuim terug.

Ben je ook op zoek naar een speciale hijsoplossing? Aarzel dan niet om contact op te nemen voor een bezoek op locatie en een vakkundig advies.