In februari 2022 kregen we de vraag van MacArtney Benelux of we wilden meedenken voor een hijsoplossing in het nieuw te bouwen pand. Na diverse mogelijkheden te hebben besproken, koos MacArtney voor een volledig elektrische Vetter kolomzwenkkraan met een werklast van 1.000kg voorzien van een Stahl elektrisch kettingtakel type ST 1005 8/2 2/1 met elektrisch katrijden. Het zwenken van de kraan wilde de mensen van MacArtney ook elektrisch uitgevoerd hebben. 

Vergrootte voetplaat

Voor het plaatsen is gekozen voor een vergrootte voetplaat welke gebruikt wordt voor een bestaande bouw. In dit geval kan de kraan in een later stadium altijd worden verplaatst. Bij nieuwbouw wordt dit meestal niet gedaan en wordt er met het maken van de fundering rekening gehouden waar de kraan komt te staan. Nadeel is dat de kraan later niet meer kan worden verplaatst. 

Voor MacArtney is precisie van belang. Daarom is er voor een 2-parts kettingtakel gekozen met 2-snelheden, 1/ 4 meter per minuut. Voor het katrijden 2,5/10 meter per minuut.

Voorbereidingen in onze werkplaats

Nadat de diverse componenten geleverd waren door de leveranciers bij onze fabriek in Katwijk, hebben onze monteurs de kraan “samengebouwd”. Voor het samenbouwen wordt de arm op speciale bokken gezet, wat de assemblage een stuk makkelijker maakt.

Het takel en kat worden gemonteerd aan de kraanbalk. Er wordt een schakelkast gebouwd en gemonteerd aan de arm van de kraan samen met de ontvanger van de Jay Beta6-radiografische afstandsbediening. Vervolgens worden de motoren verpakt en de kraanarm gezekerd aan de bokken voor transport.

Transport en montage

De montage van de kraan was gepland voor maandag 10 en dinsdag 11 oktober 2022. Om op tijd te kunnen starten met de montage, heeft onze huistransporteur TKW de kraan al vrijdag 7 oktober bij ons geladen en voor het weekend in hun garage opgeslagen. Hierdoor was het niet nodig om maandag extreem vroeg te laden, zodat we om 08.00 uur konden starten met de montage op locatie. Na het lossen op locatie zijn onze monteurs begonnen met het uitzetten van het gaten en het boren van de gaten voor de chemische ankers. Na het plaatsen en uitharden van de ankers konden we de voetplaat plaatsen. Daarna kon de kolom op de voet worden gemonteerd en waterpas stellen. Na het stellen werd de arm aan de kolom gemonteerd met de aanwezige heftruck. We controleerden de gehele installatie en sloten hem aan op de voeding.De gehele installatie werd op alle functies getest met een testgewicht (= WLL + 25%). Tot slot werd het IIF opleverformulier ingevuld en de kraandocumenten overhandigd aan de klant.

Heeft dit project uw interesse gewekt en wilt u meer weten over levering en montage van kolomzwenkkranen? Neem dan contact met ons op via 071-4082530 of contactformulier.

Neem contact op met Jeroen Daalder