Voor meerdere jachthavens in Nederland heeft CraneSolutions door de jaren heen al heel wat hijsinstallaties geleverd. Van een vast of verrijdbaar hijsportaal met een hijscapaciteit van 40 ton voor de grotere jachten tot aan een eenvoudige kolomzwenkkraan voor de kleinere bootjes.

Hijsportaal

Met een hijsportaal kunnen jachthavens jachten en sloepen in en uit het water halen voor onderhoud of stalling. Het bieden van winterstalling is een groot pluspunt voor een jachthaven. Uiteraard zijn verschillende oplossingen mogelijk en natuurlijk geheel geschikt voor een buitenopstelling en bestand tegen de Nederlandse weersomstandigheden.

Een vast of verrijdbaar hijsportaal bestaat uit een robuuste staalconstructie vast-opgesteld of verrijdbaar over een vaste rails doorlopend boven het water, voorzien van 1 of 4 stuks STAHL ketting- of staaldraadtakels en eventueel voorzien van een lichte top- of mast takel. De hijscapaciteit varieert doorgaans van 10 ton tot 40 ton, maar zwaarder kan natuurlijk ook.

De aansturing van de installatie wordt ondergebracht in een centrale schakelkast voorzien van een radiografische besturingsinstallatie, waarmee elke takel onafhankelijk aangestuurd kan worden of per 2 of 4 stuks gelijktijdig. De installatie wordt gevoed via een veerkabeltrommel, gemonteerd op de staalconstructie naar een vast voedingspunt aan de wal. Verder zijn er diverse opties op de installatie mogelijk, zoals verlichting, lastuitlezing, verstelbare takels voor lange en korte jachten, bijpassende hijstraverse en hijsbanden met loodverzwaring en triangels. Alles geheel naar wens van de klant.

Kolomzwenkkraan

Met een kolomzwenkkraan kunnen de kleinere boten tot aan luxe sloepen uit het water gehaald worden. Een kolomzwenkkraan bestaat uit een vast opgestelde kolom op een betonnen fundatie met daaraan een zwenkarm met een lengte van 4 tot ca. 8 meter. Deze is voorzien van een STAHL ketting of -staaldraadtakel. De hijscapaciteit varieert doorgaans van 2 ton tot 8 ton (zwaarder tot circa 25 ton komt ook voor) met 1 of zelfs meerdere takels.

De besturing van de kolomzwenkkraan kan via een vaste bedieningspeer of met een radiografische besturingsinstallatie. Ook hier zijn diverse opties mogelijk, zoals een stormbeveiliging, verlichting, lastuitlezing, een regendak met logo en naam van de jachthaven en een bijpassende hijstraverse met hijsbanden.

Hijsinstallaties voor luxere botenhuizen

Ook voor de luxere botenhuizen kunnen wij een hijsinstallatie leveren en monteren voor het uit het water hijsen van een sloep of klein jacht als deze voor langere periode niet gebruikt wordt. De sloep of jacht hoeft dan niet met een botenhijsinstallatie uit het water gehaald te worden; het is een winterstalling, waarin de eigenaar de mogelijkheid heeft om onderhoud te plegen aan het vaartuig. Het botenhuis wordt dan voorzien van 2 of 4 stuks STAHL-takels, inclusief elektrische installatie, een bediening en een bijpassende hijstraverse met hijsbanden. De staalconstructie van het botenhuis hiervoor moet dan wel ontworpen en berekend zijn.

Mocht u plannen hebben voor een nieuw botenhuis, dan kunnen wij in samenwerking met de aannemer dit voor u realiseren.

CraneSolutions heeft veel ervaring met hijsoplossingen voor jachthavens, groot en klein. Neem gerust contact met ons op voor een botenhijsinstallatie op maat, persoonlijk advies en eventueel een bezoek op locatie.