In de inmiddels bekende serie van interviews laten wij experts uit ons bedrijf aan het woord over het werken bij CraneSolutions. Het is de bedoeling hun functie uit te lichten en terug te blikken op mooie prestaties en bijzondere momenten. Deze week bevragen we Willem van der Plas. Willem is geboren en getogen in Katwijk en kwam in 1985 in dienst bij Kraan Service BV. Hoewel de bedrijfsnaam inmiddels is veranderd in CraneSolutions, is Willem altijd dezelfde gebleven.

Na een dienstverband van bijna 37 jaar is het hoog tijd om de schijnwerper eens op hem te richten. 

De route van Willem naar CraneSolutions

Na het afronden van de opleiding LTS Metaal, leerde Willem nog twee jaar door in de richting Elektra op de Ambachtsschool in Katwijk. Daarna volgde vijf jaar dienstplicht, waar hij werkte als Technisch specialist radio en tv. Het liefst was Willem daarna visserman geworden op zee, maar hiervoor kreeg hij geen steun bij het thuisfront. Na enkele banen in de huizenbouw en scheepsbouw, trad hij in dienst bij Kraan Service als ‘Kastenbouwer binnendienst’. De werkzaamheden beperkten zich niet tot alleen de binnendienst, want de door hem en zijn collega’s gebouwde kranen werden vervolgens door hen zelf gemonteerd bij de klant. 

Gave projecten

Als ik vraag op welk bereikt resultaat Willem het meeste trots is, noemt hij de opgeleverde kranen voor een klant in IJsland, maar ook de opdracht van de speciale multifunctionele portaalkraan voor Deltares. Dit was een grote schakelkast om te bouwen en met veel takels op de kraan. Uiteraard zijn er in de loop van de jaren veel andere kranen gebouwd, geschilderd en opgeleverd door Willem en zijn collega’s maar deze springen er als eerste uit. Aan een kraan voor Hoogovens heeft Willem ook een blijvende herinnering, want deze schakelkast was van zo’n groot formaat dat deze buiten de elektrowerkplaats gebouwd moest worden, omdat hij anders niet meer door de deur paste. 

Techniek is nooit hetzelfde

Op de vraag wat Willem zo mooi vindt aan het werken in de techniek, hoeft hij niet lang na te denken. Volgens hem is de techniek eigenlijk nooit hetzelfde. Voor iedere uitdaging moet je een oplossing zoeken en geen dag is hetzelfde. Een van de opdrachten die Willem is bijgebleven, is een klus waar hij aan werkte met oud-collega Jacco. Na aansluiten van de kast roken zij een brandlucht en bleek het bord met de tonnage-aanduiding te smeulen. Gelukkig hebben zij dit weer netjes weten op te lossen. Dit herinnert hem ook aan de vele kranen die hij heeft opgehangen met collega Rinus. Er werd onderling echt wel eens op elkaar gemopperd, maar het werk kwam altijd voor elkaar.  

Kennis overdragen op de jonge jongens

Willem start de dag het liefst rustig op. Eerst bekijken wat er gedaan moet worden en dan gewoon lekker aan het werk gaan. En natuurlijk de “jonge jongens” opleiden en hen het vak leren. Als ik vraag welk advies Willem wil meegeven aan nieuwe – of toekomstige collega’s, dan is dit “ogen openhouden, zelf proberen en niet alles vragen”. Over de vraag hoe Willem zichzelf in één zin zou moeten omschrijven, moet hij lang nadenken. Uiteindelijk omschrijft hij zichzelf als een hardwerkende collega die voor iedereen klaarstaat. 

AOW

Over een kleine twee maanden bereikt Willem de AOW-gerechtigde leeftijd. Hoewel hij het werk en de collega’s zal missen, ziet hij ook wel uit naar de vrije tijd die hij krijgt. Hij heeft nog geen echte plannen maar er zijn al wat mensen die zich hebben gemeld met klussen voor hem, dus hij hoeft zich zeker niet te vervelen. Wij zullen zijn vakkennis en collegialiteit zeker gaan missen, maar zijn blij met de kennis die hij heeft weten over te dragen en zien de toekomst hiermee met vertrouwen tegemoet. Ter afsluiting van het interview vragen we Willem de inmiddels bekende zin af te maken: “Ik ben pas tevreden als …” En Willem antwoordt: “Als alles goed gaat”.

Ook werken bij CraneSolutions?

Ben jij na het lezen van dit interview enthousiast geworden over een baan in de techniek? Lees dan de vacatures op onze website eens door. We maken graag een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met je!

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem contact op met Annelies Kulk