Enkele weken geleden kregen we de vraag: “Hebben jullie ook een oplossing voor het verplaatsen van een container, waarbij de onderlinge afstand van de hijsogen 1.200 mm is en de ruimte tussen de monorail balk en de hijsogen 220 mm?” Dat was nog niet alles en de klant vervolgde: “En als het mogelijk is ook RVS loopwielen, en een RVS lastketting en lasthaak.” Dit klinkt niet bepaald als een standaardoplossing. CraneSolutions ging dan ook graag de uitdaging aan. De moeilijkheid zat hem in de combinatie van de onderlinge haakafstand van 1.200 mm en de ruimte van slechts 220 mm tussen de monorailbalk en de ogen van de container.

STD variant te groot

In het ST kettingtakelprogramma van STAHL, is er een speciaal type takel met een dubbel haakblok: de STD variant type STD1005-8/2 4/2-2 E met twee haakblokken aan een zijde van het takelhuis, met een onderlinge haakafstand van 1200 mm. Maar de C-maat (dit is de maat van de inleg van de lasthaak in de hoogste haakstand) is 371 mm, en dus te groot.

STK-variant gaf de oplossing

In het kettingtakelprogramma vonden we de STK variant, die een extreem korte bouwhoogte heeft. Bij deze variant zijn het takelhuis en de rij-aandrijving naar de zijkant van het rijwerk (de loopkat) verplaatst. Hierdoor kan een speciaal haakblok in de hoogst mogelijk stand bijna tegen de onderkant van de monorailbalk komen. Met type STK0502-6-4/2-1 en een C-maat van ongeveer 140 mm is de uitdaging met de krappe ruimte van 220 mm tussen de hijsogen en de monorailbalk opgelost.

Tweede uitdaging ook opgelost

De tweede uitdaging (de onderlinge haakafstand van 1200 mm) hebben we opgelost door twee van deze takeltypes te koppelen, zowel mechanisch als elektrisch. Beide kettingtakels hebben een elektronische OLB (afkorting voor ‘overlast beveiliging) van 110%. Door middel van een tweetal STAHL Multi Controllers en twee meetassen, voldoet het ook aan de EG machine 2006/42-richtlijn. De eindafschakeling van de hijs- en daalbeweging verloopt via een spindel-eindschakelaar op elke takel. De begrenzing van de kat-rijbeweging verloopt via zogenaamde molenwiek schakelaars. De volledige besturing paste helaas niet meer in de standaard elektrische ruimtes op de takels zelf en zit daarom in een metalen schakelkast achterop voor deze klant specifieke hijsoplossing.

Met de modulair opgebouwde takel van STAHL CraneSystems, is er bijna altijd wel een oplossing te vinden, voor het verticaal- en horizontaal verplaatsen van uw hijslast. CraneSolutions gaat graag de uitdaging aan om voor uw specifieke situatie de beste oplossing te vinden.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem contact op met Marco Lindhout