In de inmiddels bekende serie van interviews laten wij experts uit ons bedrijf aan het woord over het werken bij CraneSolutions. Deze week is het de beurt aan Martin Broer. Vandaag is zijn laatste werkdag, voordat hij met vervroegd pensioen gaat. We blikken met hem terug op mooie prestaties en bijzondere momenten. Na een dienstverband van ruim 18 jaar is er immers voldoende om te overdenken. 

Servicemonteur buitendienst

Martin is geboren en getogen in Rotterdam. Hij woonde hier tot zijn veertigste en verhuisde toen naar Almere en daarna Zeewolde. Al op zijn veertiende begon hij met bijbaantjes en na het afronden van de LTS-opleiding elektro vond hij op zijn zestiende zijn eerste echte baan bij Croon Elektrotechniek. Hier werkte hij ruim 27 jaar en zwierf in die tijd de hele wereld over voor werkzaamheden in de offshore en petrochemie. Nadat hij een spoedoperatie aan zijn rug onderging, kreeg hij de kans om zich te laten omscholen tot Tekenaar. Na een aantal jaren begon het toch weer te kriebelen en maakte Martin de overstap naar een onderhoudsfunctie in ploegendienst bij een ander bedrijf. Dit laatste beviel hem niet helemaal en in 2005 solliciteerde hij bij Stahl in Haarlem. Hij werd aangenomen in de functie van Servicemonteur buitendienst en kwam hij in de leer bij collega Max. Hoewel de bedrijfsnaam na enkele jaren veranderde naar CraneSolutions B.V., is Martin altijd dezelfde gebleven. 

Projecten wereldwijd

Als ik Martin vraag welke opdracht hem het meeste is bijgebleven in de afgelopen jaren, volgt een opsomming van projecten waar hij aan werkte in diverse landen in Europa maar zeker ook daarbuiten. Een indrukwekkende greep uit de stempels in zijn paspoort: Siberië, West-Afrika, Frans-Guyana, Aruba en Curaçao. Het mooiste hieraan vond hij dat je volledig bent aangewezen op jezelf en de soms beperkte middelen die voorhanden zijn om de klus te klaren. Als het dan lukt om de installatie op te bouwen naar tevredenheid van de klant, is dit het mooiste wat er is.  

Begeleiden van nieuwe generaties

De belangrijkste werkzaamheden van Martin zijn op dit moment vooral de taken die hij uitvoert als Werkvoorbereider op de afdeling Service. Als gevolg van een operatie aan zijn schouder in 2018 kon hij de werkzaamheden als Servicemonteur buitendienst niet langer uitvoeren en maakte hij de overstap “naar binnen”. Naast de werkzaamheden als Werkvoorbereider, is Martin de Praktijkbegeleider voor de jonge generatie techneuten. En vooral dit laatste doet hij het liefste; zijn kennis overbrengen op de Monteurs in opleiding. Dit doet Martin gedetailleerd en uitvoerig, wat de meeste collega’s zullen bevestigen. Hoewel Martin zijn huidige werkzaamheden leuk vindt om te doen, ligt zijn hart nog altijd bij het sleutelen en oplossen van storingen. Als EKH Keurmeester heeft hij behoorlijk wat kranen gekeurd in de afgelopen jaren. Hij vond dit altijd leuk, maar wel in de juiste balans met het sleutelen. Het omgaan met de klanten en de afwisseling waren voor hem belangrijk in het werk. 

Trots op het bedrijf

Op mijn vraag wat Martin zo mooi vindt aan het werken in de techniek, hoeft hij niet lang na te denken. Dit is voor hem de uitdaging om iets wat kapot is, aan de praat te krijgen. “Techniek is een mooi iets” volgens Martin. Er schiet geen specifiek project in Martins gedachten als ik vraag op welk bereikt resultaat hij trots is. Hij is gewoon trots op het werk wat we als bedrijf doen. Een kenmerk voor het werken van CraneSolutions is volgens hem de kans krijgen om zelfstandig te werken en hierbij een grote mate van vrijheid hebben. Een advies voor nieuwe collega’s heeft hij wel: “Luister goed naar je ervaren collega’s en blijf vooral nieuwsgierig”.  

Vervroegd Uittreden

Vanaf 1 oktober 2023 maakt Martin gebruik van de Regeling Vervroegd Uittreden. Na zo’n vijftig jaar werken merkt hij dat het lichamelijk te zwaar wordt en is de tijd aangebroken om het wat rustiger aan te doen. Achter de geraniums gaat hij nog niet zitten want hij heeft nog genoeg hobby’s en plannen. Zo wil hij meer tijd besteden aan zijn boot en samen met zijn vrouw langere periodes op vakantie gaan. Verder gaat hij graag zwemmen, fietsen en weekendjes weg, maar vooral het vooruitzicht dat hij niet meer hoeft te werken, spreekt hem nu erg aan. Wij gaan zijn vakkennis, zijn uitvoerige uitleg en collegialiteit zeker missen, maar zijn blij met de kennis die hij heeft weten over te dragen. Ter afsluiting van het interview vraag ik Martin om de inmiddels bekende zin af te maken: “Ik ben pas tevreden …”: “… als ik een tevreden klant achterlaat over de werkzaamheden die wij hebben uitgevoerd.”

Ben jij na het lezen van dit interview enthousiast geworden over een baan in de techniek? Lees dan de vacatures op onze website eens door. We maken graag een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met je!

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem contact op met Annelies Kulk