Begin dit jaar kwam een bijzondere vraag binnen van onze relatie uit IJsland: Guðmundur Arason EHF, voor uitbreiding van 2 nieuwe productiehallen. In het jaar 2000 heeft CraneSolutions bovenloopkranen geleverd, voorzien van Stahl kraancomponenten. De klant gaf aan 5 nieuwe dubbelligger bovenloopkranen te willen van dezelfde hoge kwaliteit als destijds.

Moderne snufjes en te lichte uitvoeringen

Na wat verder doorvragen, bleek dat zij minder goede ervaringen hebben gehad met bovenloopkranen van andere leveranciers. Die kranen waren voorzien van smart elektronische features en frequentiegeregelde bewegingen. Moderne snufjes blijken in de praktijk toch erg storingsgevoelig te zijn. Daardoor kwamen de kranen regelmatig tot stilstand en waren kostbare interventies ervoor nodig van “merkgebonden technici” in plaats van reparatie door eigen technische dienst. Ook waren die bovenloopkranen mechanisch te licht uitgevoerd en niet geschikt bevonden voor langdurig intensief en zwaar gebruik in de betonindustrie.

In vergelijking met de door CraneSolutions geleverde bovenloopkranen in 2000 zijn er nauwelijks problemen geweest in al die jaren. Natuurlijk werden de gebruikelijke slijtdelen vervangen, maar dat kon de eigen technische dienst zelf doen.

Betrouwbare bovenloopkranen

De klant had dus zelf al een duidelijk keuze gemaakt voor “betrouwbare kranen” – met de kwaliteit zoals geleverd in 2000 – voorzien van conventionele relaisbesturing en een zwaar uitgelegd kraanchassis met kokerliggers met een minimale doorbuiging van 1/1000.

De opdracht

De opdracht bestond uiteindelijk uit:

  • 3 stuks dubbelligger bovenloopkranen met een werklast van 12,5 ton en een overspanning van 15.760 mm.
  • 2 stuks dubbelligger bovenloopkranen met een werklast van 2 x 6,3 ton en een overspanning van 14.715mm.

De 5 bovenloopkranen werden allen voorzien van STAHL staaldraadtakels en STAHL kraancomponenten, in eigen beheer gebouwde kraanschakelkasten en besturing van de kranen met JAY radiografische besturingsinstallaties.

Kies voor kwaliteit

De klant heeft een bewuste keuze gemaakt voor kwaliteit en conventionele techniek. Daarbij was van belang dat hun eigen technische dienst in staat bleef om de kranen in bedrijf te houden, zonder dat bij het minste of geringste al kostbare interventies nodig zijn van merkgebonden servicemonteurs. De prijsstelling van de kranen was ook belangrijk, maar de klant hechtte meer waarde aan kwaliteit en betrouwbaarheid.

‘Goedkoop is duurkoop’

Natuurlijk zijn de slimme elektronische features en frequentiegeregelde bewegingen prettig om mee te werken. Over het algemeen zijn ze ook niet duurder in aanschaf (soms zijn ze zelfs goedkoper), omdat het kraanchassis dan minder zwaar uitgelegd hoeft te worden. Echter in de markt horen wij steeds meer geluiden en klachten over te zuinig uitgelegde bovenloopkranen, takels met gevoelige elektronica en schrikbarend hoge kosten voor interventies, dure printplaten en onderdelen.

Elke situatie of productieproces is weer anders en natuurlijk kun je zelf proberen te bepalen welke bovenloopkraan geschikt is voor jullie situatie. Neem gerust contact op met Cranesolutions voor een deskundig advies, zodat jullie voor de lange termijn de beste investering doen.