CraneSolutions mocht weer aan de slag voor Vebo Beton! Een mooie opdracht met een levering van twee enkelligger bovenloopkranen met een werklast 2 x 3.200kg en een overspanning van 14.000mm. De nieuwe kranen zijn geplaatst in twee verschillende opslaghallen met mallen. En hier blijft het niet bij. Komende jaren is het plan om uit te breiden met drie nieuwe hallen inclusief bovenloopkraan in elke hal.

Twee bovenloopkranen

De bovenloopkranen voor Vebo Beton hebben we gebouwd volgens de nieuwste norm EN15011:2020 en ontworpen voor middelzwaar tot zwaar gebruik. Een ontwerp dat geschikt is voor beton. De bovenloopkranen hebben we gemaakt van hoogwaardige kraancomponenten van STAHL CraneSystems. De kraanschakelkasten voor de kranen hebben we geheel in eigen beheer geproduceerd.

Identiek gebouwd

Beide kranen zijn volledig hetzelfde gebouwd. Dit geldt ook voor de kranen die we in de komende jaren mogen opleveren. Dit maakt het onderhoud aan de bovenloopkranen een stuk makkelijker. Ook vergroot het de uitwisselbaarheid van onderdelen. Zo zijn de hijskabels en geleiders voor alle takels gelijk. Op termijn levert dit ook een besparing op de onderhoudskosten. Veel voordelen dus!

Voor het hijsen, zakken en katrijden hebben we gekozen voor conventionele relais-besturing. Alleen het kraanrijden is frequentie-geregeld. Dit geeft betere rij-eigenschappen voor het kraanchassis en voorkomt ook dat de last teveel slingert. De takels op de kraanligger zijn onderling beveiligd met een PLC voor tandemhijsen. Dus als takel 1 in overlast gaat, dan stopt takel 2 ook en vice versa. De takels zijn voorzien van een optische en akoestische overlastsignalering. Verder zijn ze onderling beveiligt tegen botsen.

Conductix Jay joystick

Voor de bediening van de kraan een modern gevormde Conductix Jay joystick besturing bevestigd. Met de joysticks kun je het hijsen/zakken, kat- en kraan-rijden bedienen. De bediening is verder uitgerust met een keuzeschakelaar voor selectie takel 1, 2 of 1 én 2, een startknop, een noodstop en een display met knoppen voor het uitlezen van gegevens. Denk aan de batterijstatus, zendfrequentie, signaalsterkte, kraannummer en contactgegevens van het servicebedrijf. 

Ook is het mogelijk de weergave op het display verder uit te breiden met bijvoorbeeld gegevens als de last per takel of totale last, pincode als extra beveiliging, takel kantel functie (bijvoorbeeld takel 1 hijst terwijl takel 2 zakt) en meer.

Wordt het bij u ook tijd voor uitbreiding en nieuwe bovenloopkranen? Neem dan gerust contact op met ons voor een passende offerte, een plan van aanpak of een bezoek bij u op locatie.