In het late voorjaar van dit jaar hebben wij een belangrijke opdracht uitgevoerd voor een van onze gewaardeerde klanten: de jaarlijkse keuring van 48 hijsdavits op het windmolenpark Westermeerwind, gelegen op het IJsselmeer. Deze opdracht, uitgevoerd onder uitdagende omstandigheden, benadrukt onze toewijding aan veiligheid en betrouwbaarheid in de offshore industrie.

Voorbereiding en offshore training

Voor deze complexe klus was een grondige voorbereiding noodzakelijk. Een aantal van onze ervaren EKH-Keurmeesters heeft speciaal voor deze opdracht een intensieve Offshore training gevolgd. Deze training is essentieel voor het werken onder de unieke omstandigheden die offshore projecten met zich meebrengen, zoals het werken op hoogte, het omgaan met wisselende weersomstandigheden en het waarborgen van de veiligheid op zee.

Het keuringsproces: Een jaarlijkse uitdaging

De jaarlijkse keuring van de hijsdavits wordt volgens een strak vaarschema uitgevoerd. Dit schema is zorgvuldig opgesteld om ervoor te zorgen dat alle benodigde inspecties binnen de gestelde tijdslimieten worden voltooid. Elk jaar weer is het een spannende periode, omdat de weersomstandigheden in Nederland onvoorspelbaar kunnen zijn. Wind, regen en golven kunnen het werk aanzienlijk bemoeilijken, maar dankzij de ervaring en flexibiliteit van ons team kunnen we deze uitdagingen effectief aan.

Historie van de hijsdavits

De hijsdavits die wij hebben gekeurd, zijn in 2015 gebouwd door CraneSolutions in samenwerking met Oostingh Staalbouw. Deze robuuste constructies zijn speciaal ontworpen voor gebruik in offshore omgevingen en spelen een cruciale rol in het onderhoud en de werking van het windmolenpark. De hijsdavits zijn uitgerust met geavanceerde technologieën om maximale efficiëntie en veiligheid te waarborgen.

Technische specificaties van de hijsdavits

Iedere hijsdavit is uitgevoerd met een Stahl elektrisch kettingtakel type ST. Dit takel is standaard uitgevoerd als een één-partstakel met een WLL (Working Load Limit) van 650 kg. Een uniek kenmerk van dit takel is de flexibiliteit om eenvoudig te worden aangepast naar een twee-partstakel. Door deze aanpassing verdubbelt de WLL naar 1300 kg, terwijl de snelheid halveert. Deze veelzijdigheid maakt het takel geschikt voor een breed scala aan hijstaken, afhankelijk van de specifieke behoeften van het windmolenpark.

Daarnaast is de kraan voorzien van een draaimachanisme en een hydraulische cilinder om de kraan veilig en gecontroleerd te laten zakken. Deze functies dragen bij aan de precisie en veiligheid van de hijsoperaties, wat essentieel is in de vaak risicovolle offshore omgeving.

Veiligheid en betrouwbaarheid als prioriteit

Bij de keuring van de hijsdavits staat veiligheid altijd voorop. Onze EKH-keurmeesters voeren uitgebreide inspecties uit om ervoor te zorgen dat alle onderdelen van de hijsdavits in optimale staat verkeren. Dit omvat het controleren van de integriteit van de structuur, de werking van de hydraulische en mechanische componenten, en het testen van de elektrische systemen. Eventuele defecten of slijtage worden direct gedocumenteerd en aangepakt om de operationele veiligheid te garanderen.

Duurzaamheid en milieuverantwoordelijkheid

Naast veiligheid speelt ook duurzaamheid een belangrijke rol in onze werkzaamheden. De offshore sector, en in het bijzonder windmolenparken, draagt bij aan de productie van schone energie. Wij zijn er trots op om deel uit te maken van deze groene revolutie en streven ernaar om onze keuringsprocessen zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. Dit betekent dat we niet alleen aandacht besteden aan de technische staat van de hijsdavits, maar ook aan de impact van onze werkzaamheden op het milieu.

Een geslaagde keuring

De succesvolle keuring van de 48 hijsdavits op het windmolenpark Westermeerwind is een bewijs van onze expertise en toewijding aan kwaliteit en veiligheid in de offshore industrie. Dankzij de gedegen voorbereiding, de inzet van ons ervaren team en de gebruikmaking van geavanceerde technologieën, hebben we deze uitdagende opdracht met succes afgerond. Wij kijken ernaar uit om ook in de toekomst bij te dragen aan het veilige en efficiënte functioneren van windmolenparken en andere offshore projecten.

Waarom kiezen voor onze keuringsdiensten?

Onze organisatie onderscheidt zich door een combinatie van expertise, ervaring en een sterke focus op veiligheid en kwaliteit. Door voortdurend te investeren in training en het up-to-date houden van onze kennis en vaardigheden, kunnen wij onze klanten de hoogste standaard van dienstverlening bieden. Of het nu gaat om de keuring van hijsdavits, andere hijs- en hefwerktuigen, of het uitvoeren van complexe offshore projecten, wij staan klaar om jullie partner te zijn in betrouwbaarheid en veiligheid.

Ben je op zoek naar een betrouwbare partner voor de keuring en inspectie van jullie hijs- en hefwerktuigen? Neem dan contact met ons op. Ons team van deskundige EKH-keurmeesters staat klaar om jullie te adviseren en te ondersteunen bij al jullie offshore projecten. Samen zorgen we voor een veilige en efficiënte werkomgeving, waar je op kunt vertrouwen.

Door te kiezen voor onze diensten, kies je voor kwaliteit, veiligheid en betrouwbaarheid. Wij zijn er trots op om deel uit te maken van jullie succes en kijken ernaar uit om samen met jullie de uitdagingen van de offshore industrie aan te gaan.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem contact op met Jeroen Daalder