In onze serie van interviews laten wij experts uit ons bedrijf aan het woord over het werken bij CraneSolutions. Het is de bedoeling hun functie uit te lichten, terug te blikken op mooie prestaties en bijzondere momenten óf om nieuwe collega’s voor te stellen. Dit keer stellen wij twee collega’s van onze zusteronderneming Ingenieursbureau Haak & van Ham voor. In dit speciale dubbelinterview komen Collin van der Lubbe en Paul Turkenburg aan het woord. Waar de één direct en wellicht wat impulsief reageert, blijft de ander wat meer op de achtergrond. Dit blijkt inmiddels dé formule te zijn voor een jarenlange en vooral hechte samenwerking. 

Paul & Collin

Paul Turkenburg is na het afronden van zijn MTS-opleiding en het voldoen van zijn dienstplicht in 1990 via een uitzendbureau bij Haak & van Ham terechtgekomen. Zijn functie is (technisch) Tekenaar en hij leerde de ins en outs van het vak van medeoprichter Leo van Ham. Met zijn inmiddels ruim dertig jaar werkervaring is Paul niet meer weg te denken uit het team. Collin van der Lubbe volgde vijf jaar later en zijn sollicitatie ligt hem nog helder in zijn gedachten. Hij kwam aan in zijn driedelig pak en werd na het eerste gesprek al aangenomen door Martin Haak sr. Met zijn HTS-opleiding productontwikkeling op zak werd hij een waardevolle toevoeging aan het team.

Waar krijg je de meeste energie van?

Als ik Paul en Collin vraag naar de werkzaamheden waarvan zij de meeste energie krijgen, is dit voor Paul het ontwerpen en tekenen van een mooi technisch model. Het ontwerpen van een installatie voor gevelonderhoud in Utrecht is voor hem de opdracht die hem het meest is bijgebleven. Steeds als Paul hier langsrijdt, kijkt hij trots omhoog. Voor Collin zit de passie in het maken van “iets uit niets”. Het begint vaak bij een idee of een probleem waarna hij zijn creativiteit kan laten gaan. Met als resultaat een product dat in de praktijk wordt gebruikt en een tevreden klant. Als voorbeeld hiervan noemt hij het ontwerp van een hoogwerker met een bereik van 33 meter. De ontwikkelingen op dit gebied staan momenteel niet stil en er zijn nog voldoende uitdagingen.

Kwalitatieve engineeringshoogstandjes

Op mijn vraag op welke punten Haak & van Ham zich onderscheidt in de markt zijn Paul en Collin unaniem. Dit zijn de kwalitatieve engineeringshoogstandjes; de doordachte ontwerpen voor veel verschillende branches. De ontwerpen voor de hijs- en hefbranche voor zowel lasten als personen zijn een rode draad door de geschiedenis. Maar ook de offshore en het ontwerpen van ondergrondse vuilcontainers noemen de mannen. Dit maakt het werken bij Haak & van Ham volgens beiden ook zo leuk. Je moet van alle markten thuis zijn, maar binnen dit kleine team kan men op elkaar bouwen. Iedere dag is anders; er is veel afwisseling en weinig routinewerk.

Gepersonaliseerde koffie

Zowel Collin als Paul beginnen de werkdag het liefst met een goede kop koffie. Tegenwoordig met een volautomaat waarin iedere medewerker zijn eigen “profiel” heeft. Tijdens de koffie is er even een moment om bij te praten. Vanwege het kleine team, ben je echt betrokken bij elkaar. In zijn vrije tijd luistert Collin graag muziek en als de tijd het toelaat maakt hij tekeningen. Daarnaast doet hij aan wielrennen en tennissen. Paul gaat liever wandelen of springt op de racefiets of mountainbike. Ook volgt hij op dit moment een Tekla-opleiding, om de ontwerpen nog beter te kunnen aansluiten op het productieproces van de staalconstructie.

Meedenken

Als ik vraag wat de medewerkers bij Haak & van Ham kunnen betekenen voor hun klanten, dan is het antwoord: vooral het meedenken met de klant. Zij zijn hierin een betrouwbare partner vanaf het begin tot aan het einde van het proces. Hierbij houden ze rekening met de eisen van de klant, de situatie ter plaatse en de normen die van toepassing zijn. Wat kan een toekomstige collega verwachten bij Haak & van Ham? Het sociale aspect bepaalt voor een belangrijk deel de werksfeer in het bedrijf. Denk verder aan veel afwisseling binnen de functie en ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.

Werken bij Haak & Van Ham?

Lijkt het jou na het lezen van dit artikel ook leuk om bij Haak & van Ham te komen werken en ben je in het gelukkige bezit van een flexibele instelling, een werktuigbouwkundige achtergrond en heb je ervaring met het maken van FEM-analyses? En ben je ook nog in staat om door te rekenen wat je hebt bedacht om te bepalen of het constructief voldoet, lees dan de vacature voor Mechanical engineer op de website eens door.

Ter afsluiting van dit interview vraag ik Paul de volgende zin af te maken: ik ben pas tevreden … ‘als ik een foutloze tekening aflever’. Collin: ‘… als ik er een goed gevoel aan overhoud!’