Voor onze klant Vebo Beton hebben wij twee robuuste bovenloopkranen geleverd voor de uitbreiding van de productie van betonelementen. Het besluit van Vebo, ondanks meerdere kranen- en hijsoplossingen-aanbieders, was mede gebaseerd op de recent vaker gehoorde slogan “Koop bij degene die het maakt” en daar zijn wij best trots op.

Bovenloopkranen voor hele zware lasten

In verband met de beperkte inbouwhoogtes in het bestaande pand van Vebo Beton is er na goed overleg gekozen voor één dubbelligger bovenloopkraan met een werklast van 20 ton met een overspanning van 13 meter, voorzien van twee robuuste STAHL staaldraadtakel met een werklast van elk 10 ton. Daarnaast is er ook één enkelligger bovenloopkraan met een werklast van 12,5 ton geplaatst, wederom met een overspanning van 13 meter en voorzien van twee robuuste STAHL staaldraad takels met elk een werklast van 6,3 ton. Eigenlijk was er de voorkeur voor twee dubbelligger bovenloopkranen, maar de beschikbare inbouwhoogte voor de kraan met een werklast van 12,5 ton was zo beperkt, in verband met een inpandige roldeur waar de kraan onderdoor moest lopen, dat er toch besloten is om hier een speciale enkelligger bovenloopkraan van te maken.

Volgens de nieuwste norm EN15011:2020

De bovenloopkranen – gebouwd volgens de nieuwste norm EN15011:2020 – zijn beide ontworpen voor zwaar gebruik, geschikt voor de betonindustrie en met een theoretische levensduur van 25 jaar. Het kenmerkende aan de betonindustrie is dat kranen over het algemeen niet heel intensief gebruikt worden. Echter de lasten die men met de kranen hijst, zitten vaak wel in het bovenste hijssegment. Dat wil zeggen dat er weinig lichte lasten met de kranen gehesen worden, maar vooral zware lasten: gemiddeld tussen 50 en 90% van de hijscapaciteit van de kraan. Ook worden de kranen geregeld “misbruikt” om bijvoorbeeld gegoten beton uit de mal los te trekken.

Hoge ISO-klasse van M6

Beide kranen zijn daarom voorzien van robuuste staaldraadtakels van het fabricaat STAHL CraneSystems met een hoge ISO-klasse van M6 (Fem 3m), waarbij de trommels voorzien zijn van gietijzeren staaldraadgeleiders. In deze ISO-klasse zijn de staaldraden en de trommels net even wat dikker dan bij een lagere ISO-klasse. Misbruik van de kranen is natuurlijk nooit goed en moet zoveel mogelijk voorkomen worden, maar deze STAHL-takels kunnen in ieder geval tegen een stootje.

Verdere bijzonderheden

  • – De kranen zijn voorzien van een kraanschakelkast gepositioneerd in het midden van de kraan, zodat deze goed bereikbaar is voor onderhoud en het eventueel oplossen van storingen. 
  • – De kat en kraan bewegingen zijn frequentiegeregeld voor optimaal gebruiksgemak en het positioneren van de last.
  • – De voeding en besturing naar de takels is middels een kabelrupssysteem met flexibele rondkabels. Dus geen hangende kabellussen die onder de kraan uitkomen. Ook dit scheelt in de onderhoudskosten op langere termijn. 
  • – Elke takel is tevens voorzien van een veerkabeltrommel en een voedingspunt op elke onderbalk voor het aansluiten van de rotatie/kantel hijsjukken van de klant.
  • – De besturing van de kraan is middels een ergonomisch gevormde JAY radiografische joystick-besturing, waarmee het ook mogelijk is de takel apart of in tandem te besturen. 

Mocht u interesse hebben in een soortgelijke kraan? Aarzel dan niet om contact op te nemen. Wij komen graag bij u langs om de mogelijkheden te bespreken.