Bovenloopkranen worden ontworpen en gebouwd, op basis van gegevens en belastingen die op het moment van aanschaf bekend zijn, voor een levensduur van bijvoorbeeld 25 jaar. Gedurende een periode van 25 jaar kan er natuurlijk veel veranderen: de intensiteit van het gebruik kan flink toegenomen zijn of juist zijn afgenomen. Het oorspronkelijke bedrijf kan ondertussen zijn verhuisd en de nieuwe eigenaar van het pand kan de bovenloopkranen zijn gaan gebruiken voor totaal andere werkzaamheden.

Levensduur hijskranen

Ondanks dat de kranen ontworpen zijn voor bijvoorbeeld een levensduur 25 jaar, betekent het vaak niet dat de kranen verolgens ook totaal versleten zijn. Men kan door goed onderhoud en het tijdig vervangen van slijtdelen, de kranen nog altijd in bedrijf houden. Echter is het dan wel zaak rekening te houden met jaarlijks flink stijgende onderhoudskosten. Dit komt onder andere doordat kranen van 25 jaar of ouder voorzien zijn van oude type takels en de prijzen voor onderdelen van deze niet meer gangbare modellen steeds hoger worden.

Uiteindelijk zullen de kosten voor het in bedrijf houden van oude kranen dan ook erg hoog worden. Dan kan het tijd worden om de oude bovenloopkranen te vervangen voor nieuwe bovenloopkranen.

Plan voor vervangen

Bij Motorenco was dit aan de orde. Ze zijn zeer tevreden over de STAHL bovenloopkranen, maar na 30 jaar trouwe dienst was het hoog tijd om deze te vervangen. Met de klant is er een mooi plan gemaakt voor het vervangen van totaal 12 stuks enkelligger bovenloopkranen voor 5 bedrijfshallen. Hierbij kon deels gebruik worden gemaakt van een aantal recent aangeschafte STAHL kettingtakels, om zo toch nog de kosten wat te drukken. De levering bestond uiteindelijk uit 7 stuks nieuwe enkelligger bovenloopkranen met een werklast van 2,5 ton, en 5 stuks enkelligger bovenloopkranen met een werklast van 5 ton. Allen met een overspanning van ongeveer 13,5 meter. 

Moderne bovenloopkranen

Alle kranen zijn voorzien van de zeer robuuste STAHL kettingtakel model ST5025, waarvan 7 stuks met een 1 part-inschering van de lastketting voor een werklast van 2,5 ton, en 5 stuks met een 2 parts-inschering van de lastketting voor een werklast van 5 ton. Verder zijn alle kranen uitgevoerd met dezelfde STAHL-wielkasten en -rijmotoren, identieke kraanschakelkasten en identieke elektrische installaties. Dit vereenvoudigt het toekomstige onderhoud en zal ook de nodige besparingen opleveren. Ook nu zijn de kranen ontworpen voor een lange levensduur van 25 jaar. Ook zijn de verouderde storingsgevoelige halvoedingen vervangen voor moderne kokersleepleidingen van het merk Vahle.

Productie niet verstoren

Logistiek was het ook een uitdaging om de productie van de klant niet te verstoren. Elke week pakte we een bedrijfshal aan. Binnen een aaneengesloten periode van 5 weken was de klus geklaard, mede dankzij de inzet van Bloemendaal Technisch Onderhoud op locatie bij de klant. Inmiddels heeft Motorenco het kranenpark van zijn 5 bedrijfshallen compleet vernieuwd en is weer klaar voor jarenlang storingsvrij hijsplezier. 

Wordt het bij u ook tijd om de hijskranen te vervangen? CraneSolutions kan dit zonder dat uw productieprocessen hier al te veel onder lijden. Neem contact met ons op en we maken graag ook een uitgekiende plan van aanpak.