In een productieproces zijn kranen een cruciaal onderdeel. Goed onderhoud, maar ook meedenken om het productieproces zo snel mogelijk weer op gang te krijgen (en te houden), is waar CraneSolutions graag een rol in speelt. Wij zoeken altijd naar de beste oplossing, die onze klanten op langere termijn het meeste resultaat uit hun hijsoplossingen biedt. Zo geven we een inkijkje in onze werkwijze voor Metaalbescherming Katwijk.

2 portaalkranen

In 1997 heeft het toenmalige Kraanservice Katwijk 2 portaalkranen met een werklast van 10.000 kilo gebouwd en geleverd aan hun buurman Metaalbescherming Katwijk. Metaalbescherming Katwijk is een onderdeel van Oostingh Staalbouw. Inmiddels zijn Oostingh Staalbouw en Metaalbescherming Katwijk in 2017 overgenomen door ASK Romein

Staalgrit

Metaalbescherming Katwijk is een bedrijf dat het stralen en conserveren van stalen constructies en -delen verzorgt. De portaalkranen rijden over een rails in de centrale hal en worden gemiddeld 8 uur per dag, 5 dagen per week gebruikt om de producten – welke gestraald zijn – op te pakken en te verplaatsen naar de desbetreffende hal voor verdere verwerking. Voor de doorvoer van de gestraalde materialen zijn de portaalkranen van groot belang. Doordat de portaalkranen direct achter de straalmachine staan, hebben ze veel last van staalgrit. Het staalgrit zorgt voor extra slijtage op bijvoorbeeld de staalkabels van de takels, slijtage van de kraanrijwielen, et cetera.

Het proces

Voor het proces zijn de portaalkranen van groot belang. Hiervoor is goed en regelmatig onderhoud belangrijk. Al sinds de levering van de portaalkranen verzorgde Kraanservice Katwijk de inspecties, reparaties en het verhelpen van storingen aan de kranen. Dit wordt tegenwoordig gedaan door CraneSolutions. Zo worden de portaalkranen jaarlijks EKH gekeurd en worden ze periodiek geïnspecteerd. We vervangen jaarlijks alle staalkabels en knappen de staalkabeltrommels en geleiderringen op. Gemiddeld worden de kraanrijwielen één keer per 4 jaar vervangen. Echter is in de loop der jaren gebleken dat ook de aandrijvingen veel last hadden van overmatige slijtage door staalgrit. Zo hebben we in de zomerperiode in 2016 de bestaande takels inclusief loopkat en alle keerschijven vervangen voor nieuwe takels, loopkatten en keerschijven. 

Onderdelen van portaalkranen vervangen

Voor de zomerperiode van 2021 zouden we in opdracht van Metaalbewerking Katwijk de kraanrijwielen inclusief aandrijvingen vervangen. De bestaande kraanrijdaandrijvingen zaten al sinds 1997 op de portaalkranen.

De uitvoering van deze aandrijvingen was recht. Het nadeel hiervan was dat de aandrijvingen ver uitstaken buiten de wielkasten. Doordat we deze toch gingen vervangen, hebben we gekozen om de gehele wielkasten te vervangen inclusief de wielen en aandrijvingen. Voor de aandrijving hebben we gekozen voor een haakse aandrijving van SEW. Door het gebruik van een haakse aandrijving steken deze nu veel minder ver buiten de (nieuwe) wielkasten. 

Tijdsbesparing montagetijd

Door de gehele wielkasten in één keer te vervangen, scheelt dit enorm in de montagetijd. Hierdoor was de klus relatief snel geklaard en kan Metaalbewerking Katwijk beide portaalkranen weer probleemloos gebruiken.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem contact op met Jeroen Daalder