We geven een kijkje in onze keuken voor het lopende project van Attero Moerdijk. Medio februari 2022 gaan we de 3e kat van één van de huisvuilkranen reviseren. CraneSolutions heeft hiervoor in de eigen werkplaats een speciale cabine laten maken om dit soort werk mogelijk te kunnen maken.

Huisvuilkranen reviseren

Bij Attero Moerdijk hebben ze in totaal 3 huisvuilkranen. Deze huisvuilkranen zijn grote dubbelligger bovenloopkranen uitgerust met een grijper. De overspanning van deze kranen is 33,2 meter, de werklast van deze kranen is 20 ton. De kranen worden bediend vanuit een kraancabine, die in het midden van de bunker hangt. Van de 3 kranen worden er 2 continu (24/7) gebruikt. De 3e kraan wordt minder intensief gebruikt; alleen wanneer 1 van de andere 2 in storing staat of als reserve.

Zeer intensief gebruik

De huisvuilkranen worden zeer intensief gebruikt. Van de 3 kranen draait er altijd één kraan 24 uur per dag, 7 dagen per week. Dat vergt veel onderhoud. Naast de jaarlijkse EKH-keuring van de kranen, inspecteren we ze eens in de 4 maanden. Daarnaast vervangen we preventief iedere 6 maanden de staalkabels. Afgelopen periode hebben we ook alle aangedreven kraanrijwielen vervangen.

Speciale cabine in onze werkplaats

In 2019 hebben we een algehele revisie uitgevoerd aan de 1e kat en in 2020 de 2e kat. Het reviseren van deze katten gebeurt bij ons in de werkplaats. Hiervoor hebben wij een speciale cabine laten bouwen. De kat met een afmeting van 4 bij 6 meter en een eigengewicht van 17 ton hijsen we met een mobiele kraan vanaf de kraan en vervolgens transporteren we het (met een speciaal breedte transport en ontheffing) naar Katwijk. Aangekomen in onze werkplaats maken we eerst de gehele kat schoon en ontmantelen we de kat.

Ontmantelen

Na het ontmantelen van de kat controleren we alle onderdelen uitvoerig. Zo inspecteren we het gehele katframe op scheuren en herstellen we deze. Een aantal componenten van de kat vervangen we preventief. Denk aan alle lageringen, dwangrollen, geleiderrollen, katrijwielen met bijhorende motoren, de staalkabeltrommel, Bubenzer rem, lastmeetcellen en de bekabeling en kabelgoten.

 

Daarnaast reviseren we de tandwielkast van de hijsmotor en inspecteren we uitvoerig de inhoud van de schakelkast. Waar nodig knappen we deze op en vervangen we slechte relais. Na het samenbouwen van de kat met de gereviseerde en vervangen onderdelen gaat de kat op transport naar Attero Moerdijk. De kat plaatsen we dan terug op de kraan en sluiten we weer elektrisch aan. Na het aansluiten van de kat op de kraan testen we deze uitvoerig en zorgen we dat het weer naar behoren werkt.

Wilt u meer weten over het reviseren van kranen en hijswerktuigen? Neem gerust contact op CraneSolutions.

Neem contact op met Jeroen Daalder