Met veel vertrouwen in de toekomst heeft Vebo Beton besloten twee oude enkelligger bovenloopkranen te vervangen voor een tweetal nieuwe moderne enkelligger bovenloopkranen. Ook besloten zij om twee nieuwe enkelligger bovenloopkranen aan te schaffen voor uitbreiding werkzaamheden in een nieuwe hal. Na een eerdere goed verlopen samenwerking en een succesvolle levering van een aantal kranen aan het begin van dit jaar heeft Vebo Beton ons wederom de opdracht gegund.

Enkelligger bovenloopkranen

De levering aan Vebo Beton omvat nu twee stuks enkelligger bovenloopkranen met een werklast van tweemaal 2.000 kg en een overspanning van 12.375 mm. Ook leveren we twee stuks enkelligger bovenloopkranen met een werklast van tweemaal 3.200 kg en een overspanning van 12.000 mm. De bovenloopkranen worden gebouwd volgens de nieuwste norm EN15011:2020 en ontworpen voor middelzwaar tot zwaar gebruik, geschikt voor de betonindustrie, voorzien van hoogwaardige kraancomponenten van STAHL CraneSystems.

Bijna identiek, op details verschillend

Beide type kranen zijn elektrisch vrijwel identiek aan elkaar. Ook de hijswerken zijn mechanisch nagenoeg gelijk. Dit vereenvoudigt het onderhoud aan de hijskranen en vergroot de uitwisselbaarheid van onderdelen. De hijskabels en geleiders zijn voor alle takels gelijk. Voor het hijsen, zakken en katrijden is gekozen voor conventionele relaisbesturing. Alleen het kraanrijden is frequentie-geregeld. Dit geeft betere rijeigenschappen voor het kraanchassis en voorkomt teveel slingeren van de last.

Veiligheid voorop

De beide takels op de kraanligger zijn onderling beveiligd met een PLC voor tandem-hijsen met twee takels. Als takel 1 in overlast gaat, dan stopt ook takel 2 en visa versa. Aangezien de enkelligger bovenloopkranen naast bestaande kranen op dezelfde kraanbaan komen te rijden, worden de hijskranen voorzien van bots-beveiligingen, zodat de kraan op tijd vertraagt en stopt alvorens in botsing te komen met een naastgelegen kraan.

Veiligheid en het voorkomen van ongevallen bij het hijsen en verplaatsen van objecten met bovenloopkranen, moet altijd de juiste aandacht krijgen. Wij bouwen onze bovenloopkranen altijd veilig conform de huidige richtlijnen en normen. Volgens de EU machinerichtlijn blijft het een gevaarlijke machine, waar deskundig mee omgegaan dient te worden. Tevens kan bij het aanslaan van een last kan ook nog veel fout gaan. Om de gebruikers van de kraan te hierin te trainen en daarmee ongelukken voorkomen, kunnen wij ook een cursus veilig hijsen op locatie bieden.

Vebo Beton gunde CraneSolutions deze mooie opdracht vanwege een goede eerdere samenwerking. De vier nieuwe enkelligger bovenloopkranen zijn zo ingesteld dat Vebo Beton hier jarenlang profijt van heeft! Wilt u ook uw bovenloopkranen vervangen? Neem contact met ons op.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem contact op met Marco Lindhout