Een bijzonder project verdient aandacht. We schreven eerder hoe we de kat uit het dak bij Attero hebben getild en nu gaan we weer wat stappen verder. 

Speciale transportvergunning

Op vrijdag 4 februari is de kat van HVK 30 bij ons afgeleverd door Verschoor uit Sassenheim. Gezien de afmetingen van de kat was er voor dit transport een speciale vergunning nodig. De kat moest aan de achterkant van ons pand naar binnen, omdat de doorgang aan deze zijde net groot genoeg is en aan de voorkant van ons pand niet. Met behulp van onze bovenloopkranen hebben we de kat in de speciale tent geplaatst en kon er begonnen worden met de revisie.

Reviseren van de kat

Op maandag 7 februari zijn we gestart met het reviseren van de kat. Zo hebben we alle bekabeling losgemaakt (en genummerd) en de kabelgoten zijn verwijderd. Later monteren we hier nieuwe goten en -kabels op.

De hijsrem, hijsmotor en de motorkabelhaspel zijn gedemonteerd en de staalkabels afgekapt. De staalkabeltrommel en tandwielkast zijn gescheiden van elkaar. De hijsmotor en tandwielkast zijn getransporteerd en deze laten we reviseren. Op de kat wordt een nieuwe hijsmotor en tandwielkast geplaats. De gereviseerde set wordt ‘op de plank’ gelegd als reserve. Uiteindelijk is er een kaal katframe overgebleven. Het totale katframe bestaat uit 2 delen, het bovenframe en onderframe, deze zijn gesplitst. Beide frames zijn inmiddels onderzocht op scheuren, deze zijn in kaart gebracht en vervolgens hersteld door een gecertificeerde lasser van onze buren ASK Romein.

Oog voor toekomstig onderhoud

Als alle scheuren zijn hersteld wordt het bovenframe weer gemonteerd op het onderframe en worden er nog enkele aanpassingen gedaan aan het gehele katframe. Zo wordt er een klein onderhoudsbordes gemaakt voor de schakelkast, zodat we er in geval van nood of storing in de nabije toekomst makkelijk bij kunnen. Verder worden er nieuwe opwipbeveiligingen aangebracht op het katframe. Wanneer deze werkzaamheden zijn afgerond kunnen we beginnen met deels schuren van het katframe en bijwerken van de conservering. Daarna kan het grote opbouwen van de kat beginnen.

Nieuwsgierig geworden over het verloop van deze revisie? Binnenkort publiceren we hierover meer.  Wij van CraneSolutions gaan uiterst zorgvuldig te werk. Revisie en onderhoud is nodig om het uiterste uit elke hijsoplossing te halen. Zijn uw hijskranen ook toe aan een revisie, groot onderhoud en wilt u hier meer over weten? Met CraneSolutions bent u daar in ieder geval zeker van. Neem gerust contact met ons op.

Neem contact op met Jeroen Daalder