Afgelopen weken zijn we druk bezig geweest met het voorbereiden van de revisie van de kat van HVK 30 van Attero. We vinden het goed om een kijkje in onze keuken te geven.

Projectvoorbereiding

Alles start natuurlijk met het maken van een stappenplan met een tijdsplanning voor demontage van de kat op locatie, het ontmantelen van de kat in de werkplaats, vervangen en herstellen van diverse onderdelen, samenbouwen en het terug-monteren van de kat op locatie. Wat er allemaal nog bij komt kijken:

  • – Het inkopen van de diverse componenten die preventief worden vervangen zoals, alle lageringen, dwangrollen, geleiderrollen, katrijwielen en bijhorende motoren, de staalkabeltrommel, Bubenzer rem, lastmeetcellen en de bekabeling en kabelgoten. 
  • – Het opstellen van een Taak Risico Analyse (TRA) en deze bespreken met alle betrokken partijen. 
  • – Het maken van een hijsplan voor het uithijsen van de kat met een mobiele kraan van Mammoet. 
  • – Het aanvragen van speciale transport bij Verschoor BV en bijhorende vergunning in verband met de breedte van de kat. 
  • – Het inplannen van de mensen en inhuren van derden voor uitvoeren van de revisiewerkzaamheden in onze werkplaats. 

Ook in onze werkplaats zijn de benodigde voorbereidingen getroffen. Zo hebben we een “plein” gecreëerd, waar de kat komt te staan. Op deze plek hebben we met behulp van een frame en plastic schermen een afgeschermde werkplaats gecreëerd met extra afzuiging, waardoor we de revisie van de kat goed kunnen uitvoeren.

Afkoppelen en klaarmaken voor transport

Vrijdag 28 januari 2022 zijn we begonnen met de voorbereidingen op locatie voor het demonteren van de kat. De reserveonderdelen van de kat, die bij Attero lagen, zijn op transport gezet naar Katwijk. De benodigde hijsgereedschappen zijn gecontroleerd en klaargezet. Diezelfde dag hebben we de HVK 30 op de juiste positie gezet om de kat eraf te hijsen. Daarna hebben we de kat elektrisch afgekoppeld en de hijshulpmiddelen vastgemaakt aan de kat.

Rekening houden met het weer

De volgende dag zijn we rond 6.30 uur ‘s morgens begonnen met het uithijsen van de kat. Omdat in de loop van de dag de wind zou toenemen, zijn we wat vroeger begonnen. Uiteindelijk stond de kat rond 10.00 uur beneden. Vandaag (vrijdag 4 februari 2022) wordt de kat op transport gezet naar Katwijk; afgelopen week is gebruikt om de kat schoon te maken.

Bekijk hier de video

Nieuwsgierig geworden over het verloop van deze revisie? Binnenkort publiceren we hierover meer. Wij van CraneSolutions gaan uiterst zorgvuldig te werk. Revisie en onderhoud is nodig om het uiterste uit elke hijsoplossing te halen. 

Zijn uw hijskranen ook toe aan een revisie, groot onderhoud en wilt u hier meer over weten? Dit moet goed en zorgvuldig gebeuren. Met CraneSolutions bent u daar in ieder geval zeker van. Neem gerust contact met ons op.

Neem contact op met Jeroen Daalder