In onze serie van interviews laten wij experts uit ons bedrijf aan het woord over het werken bij CraneSolutions. Het is de bedoeling hun functie uit te lichten en terug te blikken op bijzondere prestaties. Dit keer is het de hoogste tijd om Niels voor te stellen. Hoewel hij niet het type is dat graag op de voorgrond treedt, heeft hij wel zeker een verhaal te vertellen.

Servicemonteur buitendienst

Niels is bijna 28 jaar oud en is opgegroeid in Leiderdorp. Samen met zijn zus vormt hij een tweeling en waar zijn zus hun moeder volgde in de richting van de verpleging, ging Niels zijn vader achterna de techniek in. Na de middelbare school koos hij daarom voor de MBO-opleiding Mechatronica niveau 4. Tijdens zijn stages bij onderhoudsafdelingen van een vliegtuigmaatschappij en een bekend pretpark, wist hij zeker dat “de techniek” zijn ding is. Hij begon zijn carrière als assemblagemonteur bij een producent van slangpakketten en hij werkte hier in een clean room. Na ongeveer twee jaar verloor hij de uitdaging in het werk en kwam hij in contact met CraneSolutions. Hier was de vacature van Servicemonteur buitendienst beschikbaar en zo zette hij in januari 2020 zijn eerste stappen in de wereld van de kranen.

Assemblagemonteur in opleiding

Na zo’n anderhalf jaar bleek Niels toch niet helemaal op zijn plek te zijn in de buitendienst en sprak zijn voorkeur uit voor een functie in de werkplaats. Op dat moment was het mogelijk om de switch te maken en zo werd hij als Assemblagemonteur in opleiding toegevoegd aan het team in de werkplaats. Van collega (en mentor) Willem leerde hij de eerste kneepjes van het vak en inmiddels is hij niet meer weg te denken uit de werkplaats. Zijn belangrijkste werkzaamheden op dit moment zijn het assembleren van kranen op mechanisch – en elektrisch gebied, het maken van schakelkasten en het bedraden van bedieningen. Tijdens drukke periodes is hij ook regelmatig te vinden op de afdeling Service waar hij helpt bij het maken van reparatie-offertes. Wat Niels het leukste aan zijn baan vindt, is de afwisseling.

Reviseren grote loopkat

Op mijn vraag op welk bereikt resultaat hij trots is, hoeft Niels niet lang na te denken. Dit was het project waarbij een grote loopkat gereviseerd moest worden. Dit werd gedaan in de werkplaats in Katwijk maar deze moest daarna uiteraard ook weer teruggeplaatst worden en in gebruik gesteld. Niels was hier tijdens het gehele traject bij betrokken en dit vond hij juist leuk. Op dit moment werkt Niels mee aan de productie van een kraan die in het ruim van een vissersboot geplaatst wordt en dit is ook weer bijzonder. De opdracht die Niels het meeste is bijgebleven, was die in IJsland met collega Marcel. Ze verbleven hier zo’n tien dagen om de kranen van een energiecentrale te keuren. Dit was als beginnend monteur een mooie ervaring volgens Niels.

Meer ervaring opdoen

Als ik vraag waarin Niels zich nog verder zou willen ontwikkelen in de komende jaren, zou hij vooral meer zelfverzekerd willen worden over zijn werk, zodat hij minder hoeft te vragen aan collega’s en meer uit eigen ervaringen kan putten. Dat Niels zich verder wil ontwikkelen, bewijst hij wel doordat hij inmiddels is gestart met het vervolg op zijn lasopleiding in de avonduren.

Personeelsvereniging

Een kenmerk voor het werken bij CraneSolutions is volgens Niels de manier, waarop we als collega’s onderling met elkaar omgaan, maar ook de manier waarop we de werkzaamheden opleveren. Een advies voor toekomstige collega’s heeft hij wel: “Luister goed naar de adviezen van ervaren collega’s maar blijf ook vooral je eigen mening hebben”. Sinds dit jaar maakt Niels onderdeel uit van de personeelsvereniging en ik ben benieuwd of er evenementen gepland zijn waar hij al iets over kan vertellen. Volgens Niels is de planning voor dit jaar nog niet helemaal ingevuld, maar er wordt in ieder geval weer een greep gedaan naar de titel tijdens de drakenbootrace in Leiden op 29 juni 2024. Verder staat de jaarlijkse barbecue gepland in combinatie met het aanmoedigen van het Nederlands elftal dus dat belooft gezellig te worden.

Hulpvaardig

Bescheiden als Niels is, vindt hij mijn vraag hoe hij zichzelf zou omschrijven, de lastigste. Het antwoord hierop is: “Een collega die iedereen helpt, sociaal en gezellig is én hard wil werken”. Dit kunnen wij alleen maar bevestigen. In zijn vrije tijd kijkt Niels graag series en houdt hij van gamen en in het weekend spreekt hij graag af met zijn vrienden “in de keet”. Dat hij goed is ingeburgerd in Katwijk, blijkt wel uit het feit dat Niels tegenwoordig steeds vaker met collega’s te vinden is langs de lijn bij Quick Boys en tijdens de derde helft.

Ik ben pas tevreden als …

Traditiegetrouw sluiten we het interview af met het afmaken van de volgende zin. Ik ben pas tevreden als: “… ik hard heb gewerkt maar toch heb gelachen!”

Ben jij na het lezen van dit interview enthousiast geworden over een baan in de techniek? Lees dan de vacatures op onze website eens door. We maken graag een afspraak voor een kennismakingsgesprek met je!

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem contact op met Annelies Kulk